Belföld

Az MSZP visszakérné az állami pénzt Orbán barátjától

Az MSZP azt javasolja, hogy a Fidesz az uniós források mellett az állami pályázatokon elnyert pénzeket is követelje vissza az offshore cégektől.

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnökségi tagja közölte, szeretnék, ha törvény szabályozná, hogy az átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégek ne csak az uniós pályázatokon ne indulhassanak, hanem az állami tendereken sem. Az MSZP ezért törvényt kezdeményez arról, hogy offshore hátterű cég ne lehessen tulajdonos állami cégben. A Magyar Nemzet szombaton írta, hogy perek tucatjára számít a Miniszterelnökség amiatt, hogy az offshore cégeknek kifizetett uniós pénzeket visszaköveteli az érintett cégektől. A listára 276 vállalkozás került fel, s még körülbelül kétezernél folyik vizsgálat. Tóth Bertalan azt mondta, üdvözlik, hogy a kormány ilyen fontosnak tartja az offshore cégekbe folyó közpénzek visszaszerzését.

Az ellenzéki politikus példaként említette “Orbán Viktor jó barátja, házi pénztárnoka, Garancsi István” (a képen) egyik offshore cégét, amellyel százmilliárdos haszonra tett szert a Videoton futballklub tulajdonosa azzal, hogy a távhőszolgáltatóknak szánt olcsó gázt megvásárolta és többmilliárdos haszonnal adta tovább. Ha ez a kedvezményes energia eljutna a távhős lakásokhoz, az tízszázalékos árcsökkentést jelentene – hangsúlyozta Tóth Bertalan, megjegyezve, eddig nem cáfolták, hogy az érintett offshore cégháló mögött Garancsi István áll.

Tóth Bertalan beszélt arról is, hogy sajtóhírek szerint a Dunamenti Erőműben a Magyar Villamos Művek mellett tulajdonos egy offshore cég is, vagyis az állam tulajdonostársa egy átláthatatlan tulajdonú cégnek. Hozzátette: törvényben szeretnék annak lehetőségét kizárni, hogy offshore cégek állami vállalatokkal legyenek közös cégben.

A Fidesz úgy reagált Tóth Bertalan szavaira, hogy a kormánypárt is üdvözli azt a döntést, miszerint a kormány visszaköveteli a korábbi kormányok alatt offshore cégeknek kifizetett uniós pénzeket. “Az offshore ügyektől hemzsegő bukott baloldal az alaptalan vádaskodás helyett inkább saját háza táján takaríthatna és elárulhatná végre, hogy Simon Gábor valójában kinek a pénzét is őrizgette titkos külföldi bankszámlákon és mit jelent Gyurcsány Ferencnek az a kijelentése, hogy ,,jobb, ha nem tudjuk”, hogy honnan vándorolt a szocialista párthoz a pénz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik