Belföld

Közmunka: a nettó marhaságtól az elszámoltatásig

Az ellenzéki párt társelnöke szerint a téli közmunkaprogrammal a kormány csak szavazatokat akart szerezni. Szél Bernadett közleménye szerint rengeteg ember megélhetése kerül veszélybe amiatt, „hogy a Fidesz a kampányhoz igazította, először betervezte, majd visszavonta a közmunkásokra fordítható forrásokat. Polgármesterek beszámolói szerint közvetlenül a választások után negyedére-harmadára kellett csökkenteni a tervezett közmunkás létszámot. A munkaügyi központok a csökkentést a téli közmunka túlköltéseivel magyarázzák, holott a programra külön források álltak rendelkezésre”.

Az ellenzéki politikus szerint a megszorítás érthetetlen, mert „a közmunka idei, 184 milliárd forintra rúgó kerete minden korábbinál nagyobb, a tavalyinál 30 milliárddal több. Tavaly ráadásul a téli közmunkára külön forrásokat különített el a kormány, és 24 milliárd uniós támogatást is felhasználtak a programhoz”.

Az LMP közérdekű adatkéréssel fordul a Belügyminisztériumhoz. Ki akarja deríteni, miért kellett „menet közben visszavágni a programot”, nyilvánossá akarja tenni a közpénzek és az EU-s pénzek útját a választás előtt és után. „Az LMP szerint a közmunkával való trükközés helyett a kormánynak valódi munkahelyeket teremtő megoldásokat kellene találnia, elfogadva az LMP javaslatait” – írta a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagjaként Szél Bernadett.

Nettó marhaság a közmunkás pletyka

Az mfor.hu utánajárt a sajtóhíreknek, ellenzéki információknak és arra jutott, hogy nem lesz gond a közmunkaprogramok finanszírozásával, vagyis a Belügyminisztérium jogosan cáfolta, hogy májustól az önkormányzatoknak vissza kell fogniuk a közfoglalkoztatási programokat. A gazdasági lap azt ugyanakkor elismerte, hogy publikus adatokból dolgozott, a háttérben zajló esetleges folyamatokról nincs tudomása.

Az mfor.hu – az LMP által is idézett összegeken túl – emlékeztet rá, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium havi költségvetési tájékoztatói alapján komoly fenntartásokkal kell kezelni az “elfogyott a pénz” kijelentést. Az első negyedév végéig 52,8 milliárd forintot emésztett fel a program, ami a teljes keret 28,7 százalékát jelenti. Vagyis még az időarányos szintet is csak egy szerény 3,7 százalékponttal haladja meg a valóság, ami a nem kirívó a korábbi két év azonos időszakához képest.

A közmunka kapu, amelyen keresztül be lehet lépni a segély világából a munka világába, ezért azt meg kell becsülni – mondta korábban Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, ki kell állni a közmunkások méltósága mellett és meg kell köszönni, “hogy betársultak, és elfogadták az ajánlatunkat”, hogy ezentúl ne segélyből, hanem munkából próbáljanak megélni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik