Belföld

Milliókat parkolt el a minisztérium

Évi 8,617 millió forintba kerül az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI), hogy munkatársaik autóval járnak be dolgozni.

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az EMMI kezelésében lévő pénz egy része is fideszes kötődésű cégeknél landol, a tavaly decemberi adatok szerint minisztérium összesen 235 millió forintért szerződött külsős munkákra mintegy 100 céggel, ennek a pénznek az ötöde vándorolt öt olyan társasághoz, amelyek tulajdonosaikon keresztül kötődnek a Fideszhez.

Giró-Szász András, Schmidt Mária, és Kocsis Máté volt kampányfőnöke

Két megbízást nyert el a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, itt volt vezető kormányzati megbízatása előtt Giró-Szász András kormányszóvivő, befutott az EMMI-nél továbbá Giró-Szász András volt cége, a Strategopolis. E két cég tehát összesen majdnem 20 millió forintot kapott (a megbízásokra elköltött összeg mintegy tizedét).

Szerződést kötött az EMMI Igazgatás a kormányváltás után számos, nagy összegű tendert elnyerő Bell and Partners Kft.-vel is, mégpedig a Gyed Extrával kapcsolatos sajtómegjelenésekre. Ezért 2,7 millió forintot fizetett a minisztérium a cégnek. A társaság tulajdonosa Viszkei András, aki egyben az Euro Publicity közterületi cég alapítója is. Ez a cég előbb a Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz közel álló Walter Hedigerhez került, majd 2011 októberében Simicska Lajos százszázalékos tulajdonába. A Bell and Partners ügyvezetője egy időben Vámos Attila volt, aki a Simicska-Nyerges féle Publimontot is igazgatta.

Majdnem 16 millió forint jutott a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítványnak. A közalapítvány 15,8 millió forintra szerződött “művészeti és kulturális szolgáltatás” nyújtására egy meg nem nevezett, 2014 februári nemzetközi konferencián, továbbá elvégezte a konferencia “logisztikai feladatait”. Meghosszabbították továbbá az Independent Research Group Kft. szerződését 2014 közepéig. Ez a társaság 5,6 milió forintot kap stratégiai tanácsadásért. A cég Kocsis Máté volt kabintefőnökéé, Beke Sándoré.

8,6 millió parkolásra

A listán akkor találtunk egy kifejezetten érdekes tételt is, amely szerint 2012 végén az EMMI Igazgatás határozatlan időre, 8,6 millió forint értékben kötött megállapodást a Szent István tér Mélygarázs Beruházó és Üzemeltető Kft.-vel “személygépkocsi várakozóhely bérlésre”.

Az EMMI-től azt kérdeztük, pontosan mit takar ez a tétel. A minisztérium pedig megerősítette, hogy parkolásra megy el a pénz, bár nem egy személyére, hanem többre, így a parkolásra kifizetett díj tulajdonképpen naponta csak 600 forint.

“A minisztérium munkatársai a belvárosban 5 épületben vannak elhelyezve (sic!). A korlátozott parkolási lehetőségek miatt a minisztérium 2012. november 12-én határozatlan idejű bérleti szerződést kötött 40 hely bérlésére a Szent István tér Mélygarázs Beruházó és Üzemeltető Kft-vel. Az éves bérleti díj nettó 8.617.323 Ft, ami azt jelenti, hogy egy parkolóért egy napra 598 Ft-ot fizet a minisztérium” – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik