Belföld

Fidesz-közeli cégeknél landol az EMMI pénze is

Egy tavaly decemberi összesítés szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) összesen 235 millió forintért szerződött külsős munkákra. A pénz egy részét Fidesz-közeli cégek kapták, köztük a Századvég és Giró-Szász András kormányszóvivő excége. Kapott pénzt az ugyancsak kormányzati kedvenc Bell and Partners Kft., és egy Schmidt Máriához köthető közalapítvány is. Kocsis Máté volt kampányfőnökének cége is befutott az EMMI-nél.

Kikerült a kormany.hu-ra az a decemberi összesítés, amelyből kiderül, kikkel kötött szerződést különböző külsős munkákra az EMMI Igazgatás. A tárca a dokumentum szerint majdnem 100 céggel és magánszeméllyel szerződött, összesen 235 millió forint értékben. Ennek az ötöde vándorolt december környékén öt olyan céghez, amelyek tulajdonosaikon keresztül kötődnek a Fideszhez.

Századvég, Strategopolis

Két megbízást nyert el a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, itt volt vezető kormányzati megbízatása előtt Giró-Szász András kormányszóvivő. Bár Habony Árpád hivatalosan nem áll a céggel semmilyen kapcsolatban, úgy tudni, informálisan ő irányítja a cégcsoportot.

A Századvég Alapítvány egyik munkája egy tréning és egy projektzáró konferencia megtartásáról, szervezéséről szólt, ez 7,8 millió forintba került. A szerződést december elsejével kötötték meg. Kevesebb, mint két hét múlva újabb megbízás jött, a Századvég 3,6 millió forintot kapott egy kutatásért arról, hogy mennyire elterjedt itthon az önkéntesség.

Befutott az EMMI-nél Giró-Szász András volt cége, a Strategopolis is (ennek a társaságnak a székhelye egyébként ugyanott van, mint ahol a Századvégé). Giró-Szász András 2011-ig volt tulajdonos a cégben. A Strategopolis 8,3 millió forintot kapott közvélemény-kutatások elvégzésére. E két cég tehát összesen majdnem 20 millió forintot kapott (a megbízásokra elköltött összeg mintegy tizedét).

Bell and Partners, Schmidt Mária

Szerződést kötött az EMMI Igazgatás a kormányváltás után számos, nagy összegű tendert elnyerő Bell and Partners Kft.-vel is, mégpedig a Gyed Extrával kapcsolatos sajtómegjelenésekre. Ezért 2,7 millió forintot fizetett a minisztérium a cégnek. A szerződést pár nappal karácsony előtt, december 20-án kötötték meg.

A társaság tulajdonosa Viszkei András, aki egyben az Euro Publicity közterületi cég alapítója is. Ez a cég előbb a Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz közel álló Walter Hedigerhez került, majd 2011 októberében Simicska Lajos százszázalékos tulajdonába. A Bell and Partners ügyvezetője egy időben Vámos Attila volt, aki a Simicska-Nyerges féle Publimontot is igazgatta.

Majdnem 16 millió forint jutott a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítványnak. A közalapítvány 15,8 millió forintra szerződött “művészeti és kulturális szolgáltatás” nyújtására egy meg nem nevezett, 2014 februári nemzetközi konferencián, továbbá elvégezte a konferencia “logisztikai feladatait”. A szerződést a két ünnep között kötötték meg, 2013. december 28-án.

Kocsis Máté volt kampányfőnöke és egy furcsa tétel

Meghosszabbították továbbá az Independent Research Group Kft. szerződését 2014 közepéig. Ez a társaság 5,6 milió forintot kap stratégiai tanácsadásért. A cég Kocsis Máté volt kabintefőnökéé, Beke Sándoré. Hosszabbítottak a Gótikus Ház Szolgáltató, Szervező és Tanácsadó Kft.-vel is, a társaság Kiszelly Zoltán politológus érdekeltsége, amely 2,1 millió forintért ad tanácsot a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárnak.

A listán van egy kifejezetten érdekes tétel is, eszerint 2012 végén az EMMI Igazgatás határozatlan időre,  8,6 millió forint értékben kötött megállapodást a Szent István tér Mélygarázs Beruházó és Üzemeltető Kft.-vel “személygépkocsi várakozóhely bérlésre”. A minisztériumnál már érdeklődtünk, hogy ez micsoda, illetve, hogy az-e, aminek látszik, tehát, hogy majdnem 9 millióért bérelnek parkolóhelyet a Bazilika közelében, válaszukat várjuk, amint beérkezik, közöljük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik