Belföld

Szócska “halott embernek” nevezte magát

A Heti Válasznak mondta ezt az egészségügyi államtitkár, de csak ironizált. Valójában úgy látja: egy győztes csapat tagja.

A hetilap legfrissebb száma szerint Szócska nem is foglalkozik azzal, lecseréli-e a kormányfő. Az interjúból kiderül, hogy az egészségügyi államtitkár elégedett önmagával. Úgy látja, sikerült sikertörténetté átfordítani a botrányokat.

Szócska nem tartja magát konfliktuskerülőnek, bár azt elismeri, nem egy ketrecharcos típus. Magyarázata szerint nem is megy bele olyan háborúba, amely megnyeréséhez a világválság közepette nincsenek eszközei. Ilyennek tartja a magánegészségügy betüremkedését a közkórházakba. Ezt szerinte „csak hatalmi szóval nem lehet megszüntetni, pénz is kell hozzá. Amíg az orvosok nem kapnak rendes fizetést, addig máshogy fogják biztosítani egzisztenciájukat”.

A riporter által sorolt durva hibák szerinte nem a rendszerből fakadnak, hanem bűnügyek. A kórházak pénztelensége örökség, a mostani kormány „filozófiát váltott, az üzleti érdekek fölé emelte a polgárok egészségét, vállalta a konfliktusokat az üdítő-, a dohány- és a gyógyszergyártókkal. Akciófilmre emlékeztető történetek voltak”.

A kórházigazgatókkal ellentétben az államtitkár nem tartja megoldásnak a magánforrások bevonását a rendszerbe, a jövő a nemzeti diagnosztikai szolgálat, amellyel „egészségtudományos nagyhatalom leszünk”. Szerinte a magyar valóság része nemcsak az, hogy ötvenen várnak egy háziorvosra, hanem az is, hogy a magyar mentőautókból menet közben EKG-jelet lehet küldeni.

Az alapvetően minden probléma felvetésére optimista választ adó Szócska mégsem elégedett az egészségüggyel. Ezért. „Sosem lehetünk elégedettek, mert ez mindig megújuló küzdelem, minden pillanatban szembesül valaki egy iszonytató betegséggel.” Az ezer métert hat és fél perc alatt lefutó, 22 perc alatt leúszó Szócska az egészségügyi államtitkár szerepét egy szervező középpályáséhoz hasonlítja, „aki elöl-hátul szétfutja a pályát, lát, kezdeményez, innovatív”. Olykor pedig lecserélik. A  Heti Válasz másik cikke szerint Szócska Miklóst ugyanis a kecskeméti polgármester, Zombor Gábor válthatja a poszton.

Az államtitkár a rádióban is beszélt saját jövőjéről. Azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök dolga csapata összeállítása, nem a játékosoké.

A hálapénz 40 év átkos öröksége

Ezt már a Kossuth Rádió reggeli műsorában mondta az egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint jelenleg nagyon alacsony, 40 százalék körüli a szervezett szűréseken részt vevők aránya, ezt egy éven belül legalább 10 százalékkal emelné. Pénteken országszerte mammográfiai szűréseket tartanak. A szűrések éjszakája nevű programon vizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással is várják azokat, akik tenni szeretnének egészségük megőrzéséért. Olyan országokban, ahol az emberekben kialakult az egészségük iránti felelősség, 60-70 százalékos a szűréseken részt vevők aránya – mondta az államtitkár.

Szócska Miklós beszélt arról is, hogy pénteken tesztelnek egy új behívórendszert, és a szűrések éjszakáján az önvizsgálatot is betanítják a jelentkező nőknek. A szűrések éjszakája csak a kezdete egy országos programnak, minden hónapban legalább egy megyében, egy helyszínen jelen lesz a szűrőkamion, ami augusztus 20-ára ér vissza Budapestre, és a Kopaszi-gátnál, az Iron Man erőpróbán fejezi be körútját.

Annak kapcsán, hogy a Magyar Rezidensszövetség a Legfőbb Ügyészséghez fordult a hálapénz ügyében, azt mondta: az Orbán-kormány volt az első, mely konkrét lépéseket tett a paraszolvencia visszaszorításáért. Emlékeztetett rá, hogy a rezidensi ösztöndíjnál kikötötték, csak az kaphatja a juttatást, aki nem fogad el hálapénzt. Ebben az ügyben a rezidensek nagyszerű partnerek voltak. Mi arra törekedtünk, hogy felnőjön egy olyan nemzedék, mely kulturálisan sem kötődik ehhez a jelenséghez – hangoztatta az államtitkár, aki egyértelművé tette: örül annak, hogy a rezidensek tovább küzdenek az ellen, ami átkos öröksége a „negyven évnek”.

Mondott Szócska különbeket is

Vagyis írt – 1980-ban, amikor az ETA tagjaként ilyesmikkel bombázta a közízlést, s a diktatúrát: „Az űrdiszkóban radarpénisz lődörög (lődörög),/ mámorosan csámborog a nők között (nők között),/ Gyere ide Szűcs Judith!/ Hadd vegyem le a bugyid!/ Fuáááájjj!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik