Belföld

PM: el a biztonsági őrökkel Kishantosról!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) felszólítja a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA), hogy azonnal vonja vissza a biztonsági őröket a kishantosi földekről.

Ezt Szabó Rebeka PM-es politikus, független képviselő mondta csütörtökön az MTI-nek. Úgy fogalmazott: az NFA, illetve Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára “nem először képzelik azt, hogy rájuk nem vonatkoznak a jogszabályok”. Jelenleg egy jogvita folyik arról, a korábbi bérlők használhatják-e a földeket, az NFA viszont úgy avatkozik bele ebbe, hogy egy magáncéggel őrizteti a földeket és nem engedi oda az eddigi bérlőket – jelentette ki. Hangsúlyozta: a szervezetnek nem az lenne a dolga, hogy átvegye a rendfenntartó pozíciókat, mert ha az állam szerint védeni kell a területet, akkor a rendőrséget kellene felkérni a beavatkozásra.

Szabó Rebeka szerint az ügy a hűtlen kezelés gyanúját is felveti. Hangsúlyozta, hogy a kishantosi földek beszántása éppen ellentétes a kormány ökológiai gazdálkodás fejlesztéséről szóló akciótervével.

Pénteken kezdődnek azok a perek, amelyeket birtokvédelem miatt az új bérlők és a korábbi bérlő is elindított a Fejér megyei területtel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik