Szórakozás

Tüntetnek a régi bérlők

A kishantosi vidékfejlesztési központ békés megoldást szeretne az általa vitatott földügyben.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a Vidékfejlesztési Minisztérium épülete elé szervezett tüntetésen a folyamatban lévő földbirtok-szerződések bírósági pereire utalva úgy fogalmazott: Nyerni fogunk.

Hozzátette: Kishantoson már régen nem Kishantosért harcolnak, hanem Magyarországért, mert tízmillió magyarral is az fog történni, mint a nemzetközi hírű mintagazdasággal, megsemmisítik.

A Fejér megyei kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta.

Szombat reggel, a nyertes új bérlők elkezdték beszántani a földpályázatokon vesztes bérlő, a kishantosi vidékfejlesztési központ által ősszel és tavasszal elvetett növényeket.

Ács Sándorné, a kishantosi gazdaság egyik alapítója és vezetője, a Kettős Mérce blog szervezésében, Greenpeace aktivisták részvételével tartott demonstráción arra hívta fel a figyelmet: a területet beszántók önbíráskodtak, hiszen az ügyben bírósági eljárások vannak folyamatban. A mintegy 50-70 résztvevő előtt azt mondta: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a mai napig nem számolt el velük.

Rodics Katalin, a Greenpeace Hungary kampánykoordinátora elmondta, Kishantos német-magyar kormányközi megállapodással jött létre, és a magyar állam szavatolta a német kormánynak, hogy biztosítja a biogazdasághoz a megfelelő feltételeket.

A nonprofit kft.-től “egy álságosan kiírt (föld)pályázattal” vették el a területet, és olyan nyerteseknek adták oda, akik nem feleltek meg az NFA pályázati feltételeinek – jelentette ki.

Az aktivisták a tüntetés előtt “El a kezekkel Kishantostól” feliratú papírlapokat ragasztottak a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének falára és bejárati ajtajára.

A demonstráción részt vett Szabó Rebeka, az Együtt-PM mezőgazdasági szakpolitikusa, Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Csiba Katalin, az LMP EP-képviselőjelöltje, a párt környezetpolitikai szakszóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik