Belföld

163 milliárdot költöttek a tárcák a spórolás jegyében

Mindezt úgy, hogy eszközbeszerzési stop volt.A legbőkezűbbnek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bizonyult az elmúlt négy évben.

Bár a közszférára vonatkozó eszközbeszerzési stop a második Orbán-kormány egyik legtöbbet hangoztatott gazdasági intézkedése volt, úgy tűnik, mégsem sikerült maradéktalanul megvalósítani.

A Blikk összeállítása szerint a minisztériumok az elmúlt négy esztendőben 163 milliárdot költöttek – a takarékosság égisze alatt. A kifizetett pénzek cirka 40 százaléka ment el informatikai eszközökre. Forintosítva ez mintegy 64 milliárdot jelent. De tanácsadásra és utazásra is jócskán költöttek.

Összességében a csúcstartó a Németh Lászlóné vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely összesen 61,5 milliárdot tapsolt el. Ebből informatikai beszerzésre 18 milliárdot, tanácsadásra 17 milliárdot költöttek, miközben a tárca járműbeszerzése is 15 milliárd körül volt.

A költekezések második helyezettje a humánerőforrás tárca lett a maga 29 milliárdjával, a harmadik helyen pedig a Nemzeti Gazdasági Minisztérium végzett, csaknem 23 milliárd forinttal – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik