Belföld

Távozik az államadósság elleni harc vezetője

Érdektelenségbe fulladt az Összefogás az államadósság elleni alap, az elnöke bejelentette, az év végén távozik.

Az alapot a kormány hozta létre 2011 áprilisában, egy győri katolikus plébános, Rédly Elemér atya kezdeményezésére, az elnöke pedig Horváth Tihamér, a Széchényi Gazdaságfejlesztő Társaság elnöke lett. De a tagja lett Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész is.

Csalódott az elnök

A Bors most arról ír, hogy Horváth Tihamér az év végén távozik, mert állítása szerint óriásit csalódott és teljesen el van keseredve. A befizetések lelassultak, csökken az érdeklődés az államadósság-csökkentő alap iránt. Három év alatt ugyanis mindössze 286 millió forint érkezett be hozzájuk. A legtöbbet Szomor Dezső gazdálkodó fizette be, ő több mint húszmillió forintot, de Gattyán György, az ország egyik leggazdagabb embere is fizetett tízmilliót. A politikusok közül pedig Surján László és Matolcsy György volt a legadakozóbb.

Matolcsy György és Horváth Tihamér, még 2010-ben
Kép: MTI / Földi Imre

Horváth a bulvárlapnak elmondta még, hogy azt nem szeretné, hogy az alap megszűnjön, de ő távozik. Korábban azt is megígérte a családja nevében, hogy fejenként elutal 2-2 millió forintot, ebből már nyolcat elutalt, kettő még hátravan, ezt is utalni fogja az év végéig.

Az alap elindításakor az államadósság mértéke 20 552 milliárd forint volt, ez most 23 391 milliárd forintra emelkedett. Horváth elismerte, hogy forintban nőtt az államadósság, de az államcsőd veszélye csökkent 2011 óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik