Belföld

MNB: sem hegedűt, sem Brueghel-képet nem vettünk

A jegybank cáfolta a Guarnieri-hegedű megvásárlását és a Balkán Fanatik támogatását. Emellett Matolcsy György szervezete közölte, Róna Pétertől sem béreltek ingatlant, de azért elhelyeztek egy oldalvágást az FB-tag felé.

A Magyar Nemzeti Bank a korábbiakban is folytatott a társadalmi felelősségvállalás körébe tartozó, kulturális támogató tevékenységet, ennek keretében került sor például a Magyar Tudományos Akadémia részére térképgyűjtemény vásárlására 100 millió forint értékben, valamint Barend van Orley: Krisztus az olajfák hegyén című olajfestményének megvásárlására a Szépművészeti Múzeum részére 275 000 euró értékben és más műkincsek megvásárlására is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

Nem hallgatták meg a Balkan Fanatikot

Mint írják, a bank vezetése a hazai és a nemzetközi jegybanki gyakorlatban is ismert kulturális misszió folytatása érdekében döntött az Értéktár program meghirdetéséről. Ugyanakkor éppen az alapos és körültekintő előkészítés időigényére is tekintettel nem vásároltak műkincset. Így az MNB nem vásárolta meg sem a sajtóban megjelent Andrea Guarnieri hegedűt, sem pedig Pieter Brueghel festményét és a Balkan Fanatik együttest sem támogatja, ezért a támogatás érdekében az együttes meghallgatására sem kerülhetett sor.

Az MNB igazgatósága által ingatlanvásárlásra és -felújításra jóváhagyott keretből a Magyar Nemzeti Bank a 2013-2014 években összesen három ingatlant vásárolt 4,2 milliárd forint értékben. Ebből kettőt az MNB állami tulajdonú ingatlanra vonatkozó nyilvános pályázat nyerteseként szerzett meg, egy további ingatlant pedig egy szakmai érdekképviselettől vásárolt meg az MNB törvényben meghatározott feladatok ellátására.

Rónát látják az ügy mögött

Róna Péter az MNB felügyelő bizottságának az LMP által delegált tagja, néhány hónappal ezelőtt javaslatot tett arra, hogy az érdekeltségébe tartozó ingatlanban béreljen az MNB nagyobb területet. Az MNB vezetése ezt az ajánlatot megfontolás nélkül visszautasította éppen Róna Péter és a felügyelő bizottság védelme, valamint az MNB törvényes működésének megőrzése érdekében, hiszen olyan helyzet állhatott volna elő, hogy a felügyelő bizottság az MNB és az MNB egyik tagja közötti jogügyletet lett volna kénytelen vizsgálni.

Az MNB szerint Róna Péter bizonyára az általa remélt üzleti nyereség elmaradása miatti csalódottsága miatt kifogásolja és tünteti fel hamis színben az MNB ingatlanvásárlásait.

Az Indexen 2014. április 16-án jelent meg a „Barátoknak osztja a pénzt az MNB ellenőrizetlenül” című cikk és az ATV 2014. április 16-i esti híradójában, valamint az Egyenes Beszéd című műsorában Róna Péterrel az MNB felügyelő bizottságának tagja nyilatkozott az ügyben. A Magyar Nemzeti Bank szerint a megjelent, illetve elhangzott hamis tényállítások súlyosan sértik a jegybank hitelességét, törvényes működését és a vele szemben megnyilvánuló közbizalmat.

Szerdán a jegybank már közölte, hogy feljelentést tesz az Index ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik