Belföld

Bagdy Emőke az „elhasználó, kihasználó, eldobó” kultúránk veszélyeiről

Szerinte a szeretet egészségesebbé is tesz. Térségünkben Magyarországon a legjellemzőbb az individualizmus.

A Szeretethíd nevű kezdeményezés honlapjának adott interjúban Bagdy Emőke azt mondta, nem csak azért érdemes jót tenni másokkal, mert ez örömet okoz. Az az érzés, hogy „hatalmunkban áll” mással jót tenni, „megnöveli énerőnket”, ilyenkor az immunrendszerünk is csatasorba áll. Hogy miért, arra nem tudunk racionális magyarázatot adni, „égi jutalomra kell gondolnunk”.

Az önzetlen segítés genetikailag magunkba van zárva, azonban a kultúrának ki kell nyitnia ezt az ajtót – mondta a pszichológus. Szerinte Magyarországon azonban olyan konzumkultúra hódít, amely elembertelenít, arra buzdít, hogy önzők és individualisták legyünk. „A Kopp Mária-féle vizsgálatokban is kimutatták, hogy a kelet-közép-európai országokban nálunk a legmagasabb az individualizmus: csak magunkkal törődünk, nem vagyunk hajlandóak mások felé fordulni, s nem is akarjuk észrevenni a másik ember szenvedését” – emlékeztetett Bagdy Emőke.

Szerinte kultúránkban a tárgyakkal való bánásmódot átvisszük az emberi kapcsolatokba. „Elhasználó, kihasználó, eldobó kultúra ez, melyben a régit, a rosszat eldobjuk ahelyett, hogy megjavítanánk”. Ezt megsínylik a családok, a kisközösségek. Pedig megdermed az emberi lélek, ha nem törődünk egymással, végünk. „Pedig, ha elsivárosodik a lélek, e hiányállapotában agresszívvé válik, ezt láthatjuk manapság világszerte” – mondta az ismert pszichológus. .

Szeretethíd néven 2009-ben hívta életre a református önkéntes napot a Magyar Református Szeretetszolgálat. 2012-ben az önkéntes napot egész Kárpát-medencére kiterjesztették. Akkor 11 ezer önkéntes csatlakozott a megmozduláshoz, tavaly pedig már 16 ezren segítettek másokon. A Szeretethíd egyik fővédnöke idén Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett klinikai szakpszichológus.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik