Belföld

Csak benne bízik Orbán

A Bors arra kereste a választ, mekkora Lévai Anikó szerepe férje döntéseiben.

2002-ben az elbukott választás után a Fidesz belső köreiben azt mesélték, hogy a pártelnök „egy emberben bízik csak”, a feleségében – idézi fel a bulvárlap, amely szerint Lévai Anikó napjainkban már éppoly befolyásos, mint maga a miniszterelnök, aki nagyon sokat köszönhet neki. Például az istenhitet. A kormányfő a feleségét húszéves kora óta ismeri, a 90-es évek közepén lett gyakorló református katolikus neje hatására. Vele talált utat istenhez Kövér László is, mindkettejüknek Balog Zoltán, az emberi erőforrások tárcájának jelenlegi minisztere volt a lelkészük.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A Bors arra is emlékeztet, hogy a Közgép egyik tulajdonosa Nyerges Zsolt, aki barátja, Ökrös Imre révén ismerkedett meg az Orbán-házaspárral, Ökrös élettársa ugyanis Lévai Anikó testvére. A kormányfő beszédeiben sokszor méltatja a kétkezi munkából élőket, főként a paraszti sorból származókat. E világba is felesége révén nyert bepillantást, hiszen apósát kulákként emlegették Szolnokon. Lévai Anikó több politikai és közéleti szereplő feleségével ápol baráti viszonyt. A hírek szerint különösen jó a viszonya Schmittné Makray Katalinnal, dr. Rábai Rozáliával, Martonyi János külügyminiszter feleségével és Kerényi Imre nejével, Felkai Anikóval. Gyakran közös programokat is szerveznek.

Korábban szintén a Bors – amikor Orbán Viktor 50. születésnapjára összegyűjtött 50 érdekes tényt – felidézte, hogy Iványi Gábor metodista lelkész 1986-ban adta össze Orbánt és feleségét. Orbán Viktor református, Lévai Anikó katolikus. Egyetemista korában egyébként csirkepakolással keresett pénzt. Főnöke, a brigádvezető Áder János jelenlegi államfő volt. Orbánnak az évtizedek alatt sok barátjával megromlott a kapcsolata (Molnár Péterrel, Fodor Gáborral, Tamás Gáspár Miklóssal), és kevés közeli barátja van, de egy állandó társasággal össze szokott járni ultizni, kártyázni.

Orbán nem szeret vásárolni, általában felesége veszi helyette a ruháit, vagy külföldön tér be boltokba, de előtte kikéri Anikó véleményét. Szintén kevesen tudják, hogy nemcsak Orbán Viktor, hanem Lévai Anikó is a Bibó Szakkollégium tagja volt és Kéri László korábban azt mondta, szerinte bibós tanítványai közül a lányok tehetségesebbek voltak, mint a fiúk. A minap megjelent könyvében Ferenczi Krisztina újságíró pedig nem kevesebbet állított az Orbán család ingatlangyarapodásáról, mint hogy a kulcsfigura a feleség.

A gyerek a legfontosabb!

Lévai Anikó mindennapjairól 2012-ben a Patika tükörben megjelent interjúban azt vallotta, hogy mindig úgy érzi, késésben van, de nem ezernyi dolga miatt, hanem azért fut, mert a „láb mindig kéznél van”. A kormányfő felesége akkor azt mondta, hogy szülei őt megtanították abszolút módon tisztelni a másikat, távolságot tartani, elismerni más ember személyes szabadságát. Ő sem mászna bele soha a gyerekei életébe, nem telepszik rájuk. Szülei neki is szabadságot, jogot, teret hagytak, és szerinte is „ez a legnagyobb tudomány egy szülő részéről, ezt a tudást átadni a gyerekeinek”.

Lévai Anikó azt is elárulta, nem bánja, hogy miközben egyetemista barátnői a szakma csúcsára jutottak, ő a családot választotta. A protokolláris felkérésekről azt gondolja, hogy megtisztelő egy-egy meghívás, de ha elvállalja, akkor apukának kell uzsonnára kenyeret kenni, ellenőrizni a házi feladatot. Nem bírja el a család, hogy mindketten ezt csinálják. Mint mondta: az ő családja elég sokat áldoz a közösségért, de ez nem mehet a gyerekek kárára. „Nagy felelősség, hogy értékes embereket neveljünk.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik