Belföld

Vér, veríték – bal kéz, jobb kéz

Nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb – nagyjából ezzel a gondolattal indul Széky János Vér, veríték, semmi című jegyzete az ÉS legfrissebb számában.

Merthogy az Ökumenikus Segélyszervezet Egy irányba megyünk című heti rendezvényén Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete azt találta mondani, „az ma már csak illúzió, hogy egyre jobban fogunk élni”. Akkor mondja mindezt, amikor két nappal korábban „Orbán Viktor a TV2 Napló című műsorában azt nyilatkozta a második miniszterelnöksége idején tömegestül kivándorló fiatalokról: „Ha a következő választáson kapunk még négy évre lehetőséget, akkor itt hat év múlva olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar jönni”.

„Nem bántani akarjuk Lévai Anikót, – jelzi Széky – ha feltételezzük, hogy noha ügyes és sikeres agrárvállalkozónak rémlik, a makro-közgazdaságtanról még kevesebb fogalma van, mint a férjének, amennyiben ez emberileg lehetséges. A feltevést az valószínűsíti, hogy összesen hat és fél évi kormányzás alatt Orbán Viktornak, ha képzettsége hiányzik is, páratlan lehetősége nyílt, hogy egy nemzetgazdaság működését megismerje a gyakorlatban, és ehhez képest borzasztóan nem ért hozzá.”

Széky a fenti ellentmondásra két okot talál: „Vagy az, hogy Lévai Anikónak teljesen mások a tanácsadói, és más úton tesz szert ismereteire, így jobban tudja férjénél, hogy mi várható a gazdaságban az Orbán-kormánytól. Ami önmagában is kínos az Orbán-kormányra nézve.” Vagy a férje, a miniszterelnök ismét csak blöfföl!

„Nem mintha a Fidesz vezetőinek a jövőről tett bármilyen kijelentését komolyan lehetne venni.” És hozzáteszi: úgy leszünk majd megint éllovasok, hogy egy helyben maradunk.

 

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik