Belföld

Egy zsiráf is elpusztult Debrecenben

Nemrég egy hím oroszlán, majd egy leopárd is kimúlt az állatparkban. A most elpusztult zsiráfa hírhedt koppenhágai állatkertből érkezett.

Még egy hete sincs, hogy lépfenével fertőzött hús miatt pusztult el egy oroszlán a Debreceni Állatkertben. Kiderült később, hogy két oroszlán, két leopárd és egy tigris evett a lépfenével fertőzött marhahúsból a debreceni állatkertben, ezeket megelőző gyógykezelés után megfigyelés alatt tartják. Az oroszlán után egy leopárd is elpusztult az állatkertben, de annak nincs köze a lépfenefertőzéshez – állítják a helyi állatkert vezetői. A vizsgálatok szerint a leopárd streptococcus canis baktérium okozta tüdőgyulladás miatt pusztult el.

Most a dehir.hu arról számolt be, hogy egy zsiráf is elpusztult, igaz, valószínűleg nem a lépfene miatt. Nagy Sándor Tibor, az állatkert igazgatója szerint valószínűleg beltenyészetből származott az állat. A zsiráf egyébként abból a koppenhágai állatkertből érkezett, ahol nemrégiben a zsiráfállomány egy teljesen egészséges fiatal tagját megölték, húsát pedig az oroszlánokkal etették meg – világméretű felháborodást váltva ki -, hogy így előzzék meg a további beltenyészet kialakulását. A Debrecenbe hozott zsiráf egyik furcsa viselkedése az volt, hogy időnként földet evett, valószínűleg ez okozta a vesztét, ő ugyanis bélgyulladásban múlt ki. A debreceni zsiráfbikának egyébként 2012 őszén hoztak párnak egy másik kancát Németországból, ők ketten jól vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik