Belföld

Bakondi György miniszter lehet

A hvg.hu értesülései szerint akár a katasztrófavédelem, akár a honvédelmi tárca élén jól érezné magát, de hivatalosan csak annyit mondott, ha felkérik, átgondolja.

A hídon akkor kell átmennünk, ha odaérünk – közölte a hvg.hu-val Bakondi György, katasztrófavédelmi főigazgató arra a kérdésre, hogy ha felkérnék honvédelmi miniszternek, elvállalná-e azt, illetve lenne-e egy katasztrófavédelmi minisztérium vezetője. “Amennyiben felkérnek, majd akkor átgondolom, addig minden csak találgatás” – hangsúlyozta.

Korábban többször is felröppent a hír, hogy Bakondi György tárcához juthat: évekkel ezelőtt olyan hírek kaptak lábra, hogy belügyminiszter szeretne lenni. A 2010-es országgyűlési választások előtt is hallani lehetett arról, hogy a Fidesz győzelme esetén Bakondi neve is szerepelhet a belügyminiszteri posztra esélyes jelöltek között. Ugyanakkor gyorsan kiderült, hogy Pintér Sándor tér vissza a belügy élére, mivel 2010. március végén megvált jól jövedelmező vállalkozásától, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-től.

Bakondi: martinsalak, vörösiszap, tűzoltó

Bakondi György az első Orbán-kormány idején került a nagypolitika lőtávolába,a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (OKF) igazgatója lett 2000-ben, előtte a határőrségnél dolgozott, katonai és jogi diplomája volt. A 2002-es váltáskor főnökével, az NBH igazgató-helyettes Horváth Józseffel együtt lapátra került, s az MSZP fel is jelentette, mivel a martinsalakos házak újjáépítése kapcsán egy indokolatlan alvállalkozó közbeiktatásával a munkálatok 450 millió forinttal többe kerültek az indokoltnál. A rendőrség 2003-ban megszüntette a nyomozást. Bakondira az országos politika 2008-ban figyelt fel újra, amikor az UD Zrt-t védte a telefonlehallgatásos botrányban. 2010-ben újjáépítési biztos lett, majd a katasztrófavédelem első embere, immár tűzoltói rangban, mivel Schmitt Pál így vette vissza a BM állományába – s a MAL Zrt. vörösiszapos tragédiája után ő vette át a cég irányítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik