Belföld

Ma összejöhet a Fidesz-kétharmad

Az országgyűlési választáson lehetőség volt arra, hogy a külföldön tartózkodók a külképviseleteken szavazhassanak, azok pedig, akik Magyarországon, de lakóhelyüktől eltérő településen tartózkodtak, átjelentkezéssel voksolhattak, a saját lakóhelyük szerinti egyéni választókerület jelöltjeire.

Másfél százaléknyi szavazat

Ezeket a szavazatokat azonban nem számlálták össze múlt vasárnap: előbb valamennyi a Nemzeti Választási Irodához került, ahol választókerületenként csoportosították őket, és ma juttatják el az “utazó voksokat” a választókerületekbe. Itt az erre kijelölt szavazókör voksaihoz keverik őket és így számlálják össze az illetékes szavazatszámláló bizottságok, biztosítva az “utazó voksok” titkosságát.

A szavazóköri jegyzőkönyvi eredményeket – ahogyan vasárnap a többi szavazókörben történt számlálás után is – nyilvánosságra hozzák az NVI internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n.

A szavazatok körülbelül 1,5 százaléka vár még feldolgozásra szombaton.

Utazó szavazatok

Az egyéni körzetek többségében az “utazó szavazatok” összeszámlálása biztosan nem jelent semmiféle változást a jelöltek sorrendjében, van azonban néhány körzet, amelyben ennek van még matematikai esélye.

Ilyen például a budapesti 15. számú országgyűlési egyéni választókerület – székhelye a XVIII. kerület -, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje, Kucsák László 22 vokssal vezet a baloldali összefogás jelöltje, Kunhalmi Ágnes előtt. Ebben a választókerületben – attól függően, hányan vettek részt a voksoláson az átjelentkezők és külképviseleti névjegyzékbe felvettek közül – még legfeljebb 1594 szavazatot fognak összeszámlálni szombaton. Ebben benne vannak az átjelentkezők szavazatai, a külképviseleteken szavazók voksai és azoké, akik egyébként “rendesen” ebben a szavazókörben szavaztak, mivel a szavazókörhöz tartozott a lakcímük.

A főváros 12. számú egyéni választókerületében – ennek székhelye a XV. kerület – a Fidesz-KDNP jelöltje, László Tamás vezet 253 szavazattal a baloldali összefogás jelöltje, Móricz Eszter előtt, itt még legfeljebb 1518 voksot fognak összeszámlálni. Ugyancsak van matematikai esély a fordításra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, Miskolc székhelyű, 2. számú egyéni választókerületben: Varga László, a baloldali összefogás jelöltje 360 vokssal vezet a Fidesz-KDNP jelöltje, Sebestyén László előtt, itt még 1895 voksot várnak.

Amint valamennyi szavazókörben megállapították a szavazóköri eredményt, az egyéni választókerületi választási bizottságok megállapítják (várhatóan még szintén szombaton) az egyéni választókerületi voksolás nem jogerős eredményét, de ezek ellen jogorvoslattal lehet élni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Ha valamennyi jogorvoslat lezárult az egyéni választókerületi eredmények ellen, a nem jogerős végeredmények jogerőssé válnak.

A töredékszavaztok, az országos listás szavazatok és a levélszavazatok összesítése után a választás országos listás eredményét majd a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg legkésőbb április 25-éig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik