Belföld

Figyelmeztetés: országszerte fagyhat

Szinte az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ a fagy miatt.

Öt középső és egy keleti megye kivételével az egész országra elsőfokú, sárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat jelezve: a felszín közelében a hőmérséklet 0 Celsius-fok alá süllyedhet. Szombaton ugyanez már kisebb területen, a keleti és a nyugati országrészben várható.

Pénteken a reggeli talaj menti fagyok után nagyrészt napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, de kora délelőttig a középső országrészben, délután a Tiszántúlon több lehet a felhő, és arrafelé néhol záporeső is előfordulhat – írja a met.hu. Az északias szelet többfelé élénk, keleten helyenként erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton kezdetben fátyolfelhős lesz az ég, majd a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből helyenként záporeső kialakul. a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 18 fok között alakul. Vasárnap északnyugat, észak felől átmenetileg erősen megnövekszik, majd délután szakadozik, csökken a felhőzet, a legmelegebb órákban 14 és 19 fokot mérhetünk.

Könnyen így járhat, aki kiül sörözni

A jelenség háttere nem varázslat, csak kőkemény fizika: a túlhűtés: A sört nagyon alacsony hőmérsékleten kell tárolni hosszú ideig – megőrzi a folyékony halmazállapotát, de egy ütődés kiváltja a kristályképződést benne, és pillanatok alatt sörjégkása lesz a folyékony kenyérből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik