Belföld

Áder húga lehet a Klik új elnöke

Az Index információi szerint új vezetőt kap a sokat támadott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Marekné Pintér Aranka, a teljes magyar közoktatást, valamint a középiskolákat felügyelő intézet eddigi vezetője várhatóan az idei tanév végéig, júniusig maradhat posztján, a Klik elnöki posztjára Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetője az egyik fő esélyes. Ő egyébként Áder János köztársasági elnök húga.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nemrég éles bírálat érte a Klik működését. Szabó Balázs miniszteri biztos 60 oldalas elemzésében a súlyos hibákat rótt fel, amikért Mareknét tett felelőssé.

Nemcsak a miniszteri biztos, de maga Pölöskei Gáborné is kikelt a Klik ellen. Átfogó tanulmányában olyan alapvető működési problémákra mutatott rá, amelyek – mint írja – „szükségessé teszik a Klik működésének racionalizálását”.

Ki váltja Hoffmannt?

Az Index arról is ír, hogy ki lehet a köznevelési államtitkári poszton Hoffmann Rózsa utóda. A portál úgy tudja, Hoppál Péter eddigi Fidesz-szóvivő vagy Sipos Imre helyettes államtitkár kerülhet a posztra.

Közben Pálinkás József, az MTA elnöke is lobbizik egy önálló felsőoktatási minisztériumért. A Hoffmann felügyelete alól tavaly kivett területtel eddig Klinghammer István államtitkár foglalkozott. A múlt héten ő is bejelentette, hogy folytatni szeretné a megkezdett átalakításokat.

Dr. Hoppál

Hoppál Péter végzettsége karnagy (a Zeneakadémia doktora, 16 országban koncertezett kórusával, 2010-ig tanított), zongorázni is tud, a trafikbotrányt egy felfújt botránynak tartja, amit az ellenzék elterelésképpen igyekezett a lehető legnagyobbra fújni. Kiemelten fontosnak tartja a Fidesz romastratégiáját és az oktatás és munka együttesét a felzárkóztatásban. Kozármisleny képviselője is, az itt elért eredmények között felsorolta a „egy nagy álmuk teljesült”, egy helyi rendőrőrs, „egy régi álom” is létrejött. Három gyereke van: Hunor, Botond és Anilla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik