Belföld

Áder tesója is beszólt Hoffmannak

Az államfő testvére tarthatatlannak ítélte a rendszer mostani, túlközpontosított formáját – írja az Index.

Pölöskei Gáborné (Áder Annamária), az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézményfejlesztési főosztályának vezetőjeként vette górcső alá a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik). Az Index birtokába került átfogó tanulmánya olyan alapvető működési problémákra mutatott rá, amelyek „szükségessé teszik a Klik működésének racionalizálását”.

“A jelenlegi szervezeti rendszerben nem különülnek el kellően a feladatok, keverednek a hatáskörök, az erős centralizálás működési nehézségeket eredményez. Egy ilyen nagy rendszernél, amely közvetlenül 120 000 pedagógus munkáját kell, hogy támogassa, valamint a tanulók mindennapjaira hatással van, fontos a pontos feladat meghatározása, a felelősségi, feladatszintek jó elhelyezése.”

Pölöskei Gáborné szerint újra kell gondolni a 2012-ben kialakított 198 tankerület szerepét és a Klik pénzügyi működtetését, mert komoly gondot okoz, hogy a gazdálkodási szervek távol kerültek az iskoláktól. Kellene egy középszintű irányítási szint, ahol pénzügyi döntések is születhetnek. A tanulmány bírálja az EU-s források minisztériumi felhasználását is.

Korábban Szabó Balázs miniszteri biztos készített elemzést a Klikről. Arra jutott, hogy minden területen átgondolatlan, elhibázott döntések születtek, a bajokért pedig jelentős mértékben Marekné Pintér Aranka, a Klik elnöke tehető felelőssé. A jelentés szerint a szervezetet „nem vezetik, hanem csak irányítják, de azt se hatékonyan”. A munkatársak a normálisnál jóval többet dolgoznak, motiválatlanok.

Az ellenzék bezárná

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetését ígérték kormányra kerülésük esetére a Pedagógusok Szakszervezetének az ellenzéki pártok. Galló Istvánné, a PSZ elnöke kiemelte: az oktatás közügy, következményeit minden magyar állampolgár viseli. Mivel nem pártpolitikai, hanem szakmai tanácskozást szerveztek, ezért külön fájó, hogy sem a Fidesz, sem a KDNP nem delegált arra résztvevőt.

Hiller István (MSZP) azt mondta: a Klik nem megoldás, hanem maga a probléma. Szakmai értelemben nincs oktatáspolitika, hatalmi politika van, és az egész jelenlegi rendszer a legkisebbeket, a 6-14 éveseket akarja “előre idomítani.”

Karácsony Gergely (Együtt-PM) szerint az iskolákat vissza kell adni a helyi közösségeknek, a Kliket nemcsak meg kell szüntetni, hanem azt a szellemiséget, amit képvisel, fel kell váltania egy másiknak.

Arató Gergely (DK) a Klikről azt mondta: elsietett, erőltetett, politikailag motivált központosítás történt, amivel “átgázoltak” a pedagógusok autonómiáján. A Klik azt igazolta, hogy nincs jó modellje az oktatás központosításának Magyarországon.

Pető Ernő (LMP) szerint alapvető céljaik azonosak, a Kliket ők is megszüntetnék. Úgy látja, jelenleg a költségvetésben hatalmi tényezők szabják meg az oktatás mozgásterét, és radikális visszaesés következett be a finanszírozásban.

Tarján András (Magyar Liberális Párt) kiemelte: egyszerű haszonszerzés vezényli a kormánypártokat, a közoktatás átalakításával „engedelmes rabszolgává tett népet” nevelnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik