Belföld

Új pályázati források civileknek

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 03. 04. 15:48

A SZÉNA Egyesület a Családokért és a Fejér Megyei Civil Információs Centrum pályázati tájékoztatót szervezett a Fehérvári Civil Központban.

A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében működő, összesen 11 millió euró támogatási kerettel rendelkező EGT/Norvég Civil Támogatási Alap átfogó célja, hogy „segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában”.

A norvég Külügyminisztérium képviseletében Steinar Hagen a februári nyitókonferencián hozzátette, hogy „az Alap kiemelt figyelmet fordít az emberi és kisebbségi jogokra (etnikai, vallási, nyelvi, valamint szexuális orientáció alapján), a jó kormányzásra és átláthatóságra, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcra, a megkülönböztetés és a társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység és kirekesztés elleni fellépésre valamint a nemek közti egyenlőségre, beleértve a nemi és családon belüli erőszakot”.

Emellett a támogatók kiemelten fontosnak tartják a kétoldalú kapcsolatok erősítését is – már a rendezvényen több norvég és izlandi civil szervezet képviselője kifejezte együttműködési szándékát a program célkitűzései mentén.

A pályázati program lebonyolítását az Ökotárs Alapítvány az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal (DemNet) valamint a Kárpátok Alapítvány-Magyarországgal közös konzorciumban végzi. Az alap pályázatai várhatóan három körben kerülnek kiírásra.

A jelenleg induló első körben az alábbi pályázati felhívások jelennek meg.

1. A makroprojektek célja az országos és regionális szinten működő az emberi jogi, jog- és érdekérvényesítő civil szervezetek illetve a szervezet- és közösségfejlesztő civil szervezetek hosszú távú megerősítése, stratégiájuk, kapacitásaik fejlesztése, munkájuk támogatása ÉS tudásuk, tapasztalataik, képességeik átadása a civil szektor más szervezeteinek. A pályázóknak a felhívás két témakörében vállalniuk kell, hogy a projektjeik keretében hosszabb távon együtt dolgoznak más, kisebb helyi/regionális civil szervezetekkel/csoportokkal: fejlesztésük, kapacitásuk építése érdekében képzési, mentori stb. programokat indítanak és működtetnek.

A pályázatok kétfordulósak, az első fordulós pályázatok beadási határideje: 2013. március 29. du. 6 óra.

2. A kisprojektek általános célja a civil szervezetek támogatása abban, hogy saját kisebb és nagyobb közösségeik fejlesztéséért dolgozzanak; helyi forrásokat mobilizálva a közös célok elérése érdekében hozzájáruljanak a társadalmi igazságossághoz, demokráciához és fenntartható fejlődéshez. Kisprojektek esetében az alábbi területeken nyújthatók be pályázatok: emberi jogok és demokrácia; női jogok és esélyegyenlőség; szervezet- és közösség fejlesztés;  ifjúsági és gyermek ügyek; környezetvédelem és fenntartható fejlődés; jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak, társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (fókusz: roma integráció).

A pályázatok egyfordulósak, a beadási határidő: 2013. április 29. du. 6 óra.

3. Az egyéni ösztöndíjas tanulmányutak célja, hogy a magyarországi civil szektor szakemberei számára lehetőséget nyújtson az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogató országaiban tevékenykedő civil szervezetek munkájának gyakorlati megismerésére. Az ösztöndíjasok feladata, hogy elősegítsék e szervezeteknek az érdekérvényesítés, a közösségi részvétel, a kapacitásfejlesztés és adományszervezés terén működő jó gyakorlatainak magyarországi adaptációját, illetve hozzájáruljanak a kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez. A támogatott tanulmányutak legalább 3, legfeljebb 6 hónap hosszúak lehetnek.

A pályázatok egyfordulósak, beadási határidő: 2013. április 15. du. 6 óra.

Az alap a jelenlegi, első felhíváson kívül a várhatóan még két további körben hirdet meg pályázatokat, a fenti célok és elvek mentén, a felsorolt hét témakörben. A második és harmadik pályázati forduló meghirdetésére előreláthatólag 2014 első illetve harmadik negyedévében kerül sor, ekkor kis- és közepes projektekkel lehet majd pályázni-olvasható a SZÉNA Egyesület a Családokért Fehérvár24-hez eljuttatott közleményében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.