Belföld

A metró és a Várkert Bazár sorsára jutott a büdzsé

Józsa István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán az államháztartás központi alrendszerének első negyedéves hiányára reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy az országgyűlési választás után három nappal kiderült: nemcsak a “4-es metró vagy a Várkert Bazár működésével vannak súlyos gondok, hanem az államháztartással is”. Kifogásolta, hogy a büdzsé hiánya márciusban már az egész évre előirányzott deficit több mint 70 százalékán állt.

Fotó: Kummer János

A szocialista politikus szerint ha az Orbán-kormány valóban ott folytatja, ahol abbahagyta, akkor a választási osztogatást nem követik költségvetési kiigazító intézkedések, ám az idei költségvetés hiánya a közelében sem lesz a 3 százalék alatti célnak.
Józsa István másik lehetőségnek nevezte, hogy a kormányfő elismeri, az idei büdzsét “rövidlátó módon homokvárra építette,  ezért kőkemény kiigazító lépésekre van szüksége ahhoz, hogy egész évre kitartson”.

Ez esetben az MSZP elvárja, hogy Orbán Viktor mondja meg, melyik társadalmi csoport számíthat újabb megszorításra – tette hozzá. Az MSZP-s képviselő kitért arra is, hogy a választás eredményét tudomásul veszik, viszont továbbra sem fogadják el, hogy az egyébként is nehéz helyzetben élő társadalmi csoportok szenvedjék meg a “haveri körnek való osztogatás következményét”.

Korábban a kormány tudatta, hogy várakozásainak megfelelően alakult az egyenleg. A nemzatgazdasági tárcát nem lepte meg, hogy az államháztartás központi alrendszerének első negyedéves hiánya 701,2 milliárd forint volt. Az első negyedévben a központi költségvetés 796,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 63,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig közel 31 milliárd forintos szufficittel zártak.

A 2013. év első három hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 493,6 milliárd forint volt. A minisztérium a kiadások közötti eltérést jelentős részben pedagógus-béremeléssel és a tavaly áprilistól költségvetési szervként működő, volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásaival magyarázta. Az államháztartás központi alrendszerének éves pénzforgalmi hiány-előirányzata egyébként 984,6 milliárd forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik