Belföld

Választás 2014: Amerikából jött gratuláció Orbánnak

Andy Harris és Dave Joyce republikánus, valamint Marcy Kaptur demokrata képviselők, a magyar caucus társelnökei közös közleményben emlékeztettek arra, hogy 1989-ben Magyarország élen járt a vasfüggöny lebontásában. Szerintük a magyarok, ugyanúgy, mint az amerikai alapító atyák, “a nép kormányára, a nép által és a népért választott kormányra” vágytak a kommunista diktatúra évtizedei alatt.

25 évvel később Magyarország EU-tag és erős NATO-szövetséges, lakosai megtapasztalták a demokratikus önkormányzás felvirágzását. 1990 óta a magyarok immár hetedszer szabad és tisztességes szavazáson választottak képviselőket. A cacucus társelnökei utalva az ukrán és a krími eseményekre azt írták, a szabad, tisztességes választás a térségben nem tekinthető magától értetődőnek. Ők együtt kívánnak dolgozni a kormánnyal a minden embernek járó emberi jogok előmozdításáért.

A társelnökök remélik, hogy az amerikai képviselőház és az Országgyűlés továbbra is együttműködik a közös érdeklődésre számot tartó ügyekben, és az új magyar parlament tagjait Washingtonban üdvözölhetik.

“A magyarok világosan beszéltek”

Mario Diaz-Balart republikánus és Albio Sires demokrata képviselő közös levélben fejezték ki “mély megelégedésüket”, amiért rendkívüli újraválasztási győzelme alkalmából gratulálhatnak a magyar kormányfőnek. Szerintük “a magyarok világosan beszéltek” azzal, hogy elismerték Orbán Viktor vezető szerepét abban, hogy az ország “a gazdaság virágzásának magasabb szintjeit” érte el, és megszilárdult a demokrácia Magyarországon.

A két kubai származású politikus felidézte, hogy 2007 augusztusában Magyarországon jártak és Orbán Viktor személyes védnökséget vállalt Óscar Elías Biscet volt kubai politikai fogoly felett. Arra is utaltak, hogy a miniszterelnök támogatja a kubaiak szabadságért vívott harcát. Diaz-Balart és Sires képviselő a személyes jókívánságaik mellet megfogadták, hogy mindent megtesznek, ami tőlük telik az Egyesült Államok és Magyarország barátságának további erősítése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik