Belföld

Választás 2014: Ezt várják Orbántól a szakszervezetek

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a gazdasági kilábalás a válságból lehetővé teszi, hogy azokat a szigorú törvényi szabályozásokat, amelyek a válság idején születtek – például a Munka törvénykönyvében – a kormány enyhítse. Gaskó István (a képen) azt is reméli, hogy a kormány belátja, a jelenlegi sztrájktörvény korlátozza a sztrájkjogot, ezért itt is könnyítéseket vezet be. A Liga elnöke bízik abban, hogy az új kormány a szociális partnerek pozícióját – mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalon – erősíti majd, a bérek és szociális juttatások pedig ütemesen fejlődnek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy a választás előtt 14 pontban tették közzé, mit várnak az új kormánytól.  Elsősorban kiszámítható gazdaságpolitikát szeretnének. Pataky Péter szerint a foglalkoztatásban a statisztikák javítása helyett valódi munkahelyeket kell létrehozni, meg kell szüntetni a munkahelyi kiszolgáltatottságot. Feltétlenül el kell jutnia a magyar gazdaságnak és az országnak oda, hogy megszűnjön a dolgozói szegénység, ami milliókat érint – mondta Pataky. Szerinte a kormánynak győztesként is be kellene látnia, hogy jobb eredmények érhetőek el, ha valódi a társadalmi, szociális párbeszéd az országban.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is úgy vélte, hogy a Munka törvénykönyve finomításának kell következnie, elviselhető viszonyokat teremtve a magyar munkavállalóknak. Palkovics Imre azt reméli, hogy a gazdaság növekedési pályára áll, a foglalkoztatás bővülni és stabilizálódni fog, és megvalósul az a cél, amit a kormány kitűzött, tíz év alatt 1 millió új munkahely jön létre Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik