Belföld

Mintegy 160 ezernyi szavazat jött levélben

Az NVI elnöke elmondta: 159 247 levélszavazat visszaérkezett, de Szeged még nem jelentette, hány ilyet adtak le náluk a voksolás napján. A levélszavazatokat még vasárnap is le lehetett adni a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületi székhelyek választási irodáiban is. Vasárnap a legtöbb levélszavazatot Gyulán adták le, összesen 2255-öt, a külképviseletek közül Kolozsvár emelkedik ki, itt csak vasárnap 4817-et. Az NVI elnöke elmondta, a visszaérkezett szavazási csomagokból 109 805-öt már ellenőriztek, ezek 80 százaléka, 87 972 volt érvényes.

A további körülbelül 50 ezer levélszavazatot az előzetes tervek szerint három napon belül feldolgozzák, ezt követően bontják fel az érvényes szavazási iratokat és szkennelik be a voksokat a gyors eredménymegállapítás érdekében. Legkésőbb április 12-re az összes levélszavazatot kibontják és megszámlálják.

Hétfőn megérkeztek az első, az átjelentkezéssel szavazók szavazatait tartalmazó csomagok az egyéni választókerületekből az NVI-hez, 37 választókerület volt ilyen gyors. A 97 külképviselet közül három helyről már beérkeztek az urnák. Csütörtök éjfélig kell valamennyi külképviseleti urnának megérkeznie az NVI-hez.

Az NVI elnöke jelezte: várhatóan szombaton valamennyi egyéni választókerületben meg tudják állapítani a választás eredményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik