Belföld

Alig szavaznak az ukrán-magyar kettős állampolgárok

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2014. 04. 05. 17:18

Az ukrajnai magyarságnak mindössze 5 %-a, azaz nagyjából háromezer ember fog magyarországi pártra szavazni a vasárnapi választáson – írta egy terjedelmes cikkben a nyugat-ukrajnai Zerkalo nyegyeli internetes kiadása. A lap szerint egyszerűsített honosítást igénybe vett ukrán állampolgároknak csak csekély része vette fel a magyar állampolgárságot merő honfiúi indíttatásból. A túlnyomó többség számára jóval prózaibb okok jelentették a hajtóerőt, úgy mint a megélhetési turizmus, a könnyebb munkavállalás, vagy akár csupán az ukrajnai áraktól odakint jóval olcsóbban beszerezhető használt gépkocsi beszerzésének lehetősége. Az ilyen érdekállampolgároknak pedig nem sok közük van a magyar választásokhoz.

A szerző a magyarországi választási törvény sajátosságainak, illetve az állampolgársági törvénynek az egyszerűsített honosítást lehetővé tevő módosításának részletezésével kezdi írását. Az utóbbival kapcsolatban kiemeli, hogy mivel az ukrán jogszabályok tágabb értelmezése szerint Ukrajnában gyakorlatilag tilos a kettős állampolgárság, a magyar hatóságok ezt figyelembe vevő titkolózása miatt meglehetősen nehéz pontos adatokra szert tenni a magyar honosítással is rendelkező ukrán állampolgárok számáról. Becslések és nem hivatalos források szerint ez a szám jelenleg 70 ezer körüli lehet.

A cikkíró, meglehetősen alapos jogszabályi jártasságról bizonyságot téve, a magyar-ukrán állampolgároknak a vasárnapi magyarországi parlamenti választásokon való részvételének lehetséges módozataira is kitér. Kiemeli, hogy a hivatalosan is beregisztrált ukrajnai magyar választópolgárok hozzávetőlegesen pontos számára is csupán itt-ott elejtett adatokból lehet következtetni. A KVB honlapján csupán annyi szerepel, hogy azokból az országokból, amelyekben jelenleg tiltott a kettős állampolgárság, összesen 4 681 szavazásra jogosult regisztrált. Közülük a Zerkalo negyeli információi szerint 3 ezren ukrajnai magyarok, vagyis a magyar állampolgársággal rendelkezőknek alig 5 százaléka.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.