Belföld

Az egész világ Felcsútra és Maradonájára figyel

Az egyik legtekintélyesebb amerikai lap külön kiemeli, hogy az inkább a szovjet korszakot idéző házak közül miként magasodik ki az épülő, extravagáns stadion, amelynek költségei meghaladják a 17 millió dollárt. Mindez furcsa lehetne egy olyan településen, amelyen egy autós szempillantás alatt áthajt, ha nem lenne itt a nagy futballrajongó Orbán Viktor otthona.

A The New York szerzője szerint Felcsút része annak, ami 2010 óta történik. Az amerikai lap idesorolja az oligarchák, autokrata vezetők felemelkedését. Az egykori antikommunista Orbán közeledését Putyinhoz és azt, hogy az ország egyik leggazdagabb embere lett a felcsúti polgármester, a volt vízszerelő.

Mint a kommunizmusban

Elődje, Varga György – aki nem akart földet adni a stadionnak – azt mondta, az ország ott tart, mint a kommunizmusban: nem számít a rátermettség, csak az, hogy jó barát legyél. Az amerikai lap szerint az üzleti szféra vezetői i tudják ezt. Igyekeznek is Orbán kedvében járni, a felcsúti Puskás Futballakadémiát az ország legnagyobb cégei pénzelik.

Sokba kerülhet, ha bármely cég kegyvesztett lesz a Fidesznél. A nagy vállalatok, a Coca Colától kezdve az OTP-ig nem győzik finanszírozni az akadémiát, amelynek sadionja mellett nagyobb szálloda és múzeum is lesz. Szöllősi György sajtófőnök szerint a gazdaság már akkor is támogatta a létesítményt, amikor Orbán még az ellenzék vezére volt.

A The New York Times idézi Bajnai Gordont, aki Orbanisztán fővárosának nevezi Felcsútot. Olyan, mint Disneyland, egy gyermek álma beteljesült a háza végében.

A felcsúti Maradona elsöprő győzelme

A brit Guardian is Felcsúton járt, tudósításukban azt írják, újabb elsöprő Fidesz-győzelemre számítanak a vasárnapi választásokon. A lap munkatársa Felcsúton járt, szerinte a helyiek az épülő stadiont Szauron kastélynak becézik, Orbán Viktort pedig csak a felcsúti Maradonaként emlegeti az ellenzék.

A szerző, visszaemlékezve az elmúlt négy évre, azt írja, hogy Orbán Viktort és kormányát sokszor támadták az antidemokratikus folyamatok miatt, a Fidesz pedig úgy írta át többször is az Alaptörvényt, hogy nem egyeztetett előtte a parlamenti ellenzékkel.

Lenézik a szegényeket

A Guardian a tudósításában megszólította Ferenczi Krisztinát is, aki könyvet írt a Fidesz pénzügyeiről, azaz közpénzügyeiről, Narancsbőr címmel. Ferenczi állítja, Felcsúton mindenkit „Mészáros keze etet, az ő felügyelete alá tartozik hatszáz munkahely”, majd hozzáteszi, Felcsúton szerinte lenézik a szegényeket, mintha az bűn lenne.

Magyarország demokrácia még?

A lap megszólította László Róbert választási szakértőt is az új választási rendszerről. Az új rendszer egyik sajátja, hogy a nyertes képviselők után is járnak a töredékszavaztok, ami a választási szakértő szerint teljesen logikátlan. „Az még nem eldöntött kérdés, hogy Magyarország demokrácia-e még, de az irány az rossz” – állítja László Róbert.

Ha kíváncsi arra, Felcsút, miért az igazi magyar csoda, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik