Belföld

Átírnák a törvényt Simon miatt

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága benyújtotta az úgynevezett Simon-ügyről készített jelentését.

A Rubovszky György elnök által jegyzett dokumentum szerint sem Simоп Gábor, sem családtagjai vagyonnyilatkozataiban nem találtak olyan adatot, amely igazolhatná, hogy az eltitkolt százmilliók legális, bevallott jövedelemből származhattak.

А bizottság – noha ezt bizonyítani nem tudja – úgy véli: fennáll annak a gyanúja, hogy a pénz összefüggésben áll Simon Gábor volt MSZP elnökhelyettesi, országgyűlési képviselői tisztségével. A testület visszafizettetné a volt szocialista képviselővel az Országgyűléstől kapott juttatásait és a törvényt is módosítaná azért, hogy a javadalmazás visszakövetelése „ne csak összeférhetetlenség határozattal történő kimondása alapján bekövetkező mandátumvesztés esetén legyen kötelező, hanem akkor is, ha bármilyen jogcímen szűnik meg a mandátum és utóbb kiderül, hogy fennállt az összeférhetetlenség.”

Rubovszky György korábban a mentelmi bizottság zárt ülése után jelentette be, hogy elfogadták a jelentést, amelyről az Országgyűlés dönt. Elfogadásához kétharmados többség kell. A bizottság mostani és korábbi, az üggyel foglalkozó ülésein sem voltak jelen a szocialista képviselők.

Schiffer: átfogó vagyonosodási vizsgálatot

Az LMP frakcióvezetője szerint jogállami keretek között nem lehet visszakövetelni a Simon Gábornak a képviselősége alatt kifizetett juttatásokat. Schiffer András az ügy tanulságának azt nevezte, hogy a politikai elittel szemben vagyonosodási vizsgálatot kellene folytatni. A mentelmi bizottság LMP-s tagja a testület zárt ülése után elmondta, hogy tartózkodott az üggyel kapcsolatos bizottsági jelentés elfogadásakor, azzal főbb vonalakban egyetért, de két alapvető aggálya is van.

Szerinte a kampány sem jogosít fel senkit arra, hogy bűncselekménnyel vádolja meg ellenfelét bizonyítékok nélkül. A pénzek forrását illetően a bizottságnak semmiféle olyan adat nem jutott a tudomására, ami azt valószínűsítené, hogy az MSZP-nek köze van azokhoz a pénzekhez, amelyeket Simon Gábor “itt, ott, amott parkolgat”. Schiffer kritizálta, hogy a szocialista képviselők és Mesterházy Attila pártelnök nem jelent meg a bizottsági üléseken, ugyanakkor úgy értékeli, hogy ez a magatartás semmilyen gyanút nem alapoz meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik