Belföld

550 éve koronázták Mátyást

mátyás koronázásának évfordulója (mátyás koronázásának évfordulója)
mátyás koronázásának évfordulója (mátyás koronázásának évfordulója)

A Hunyadi középiskola és a város közös műsorral emlékezett meg Mátyás királyról, aki 1464-ben ezen a napon lett hivatalosan is királlyá, székesfehérvári koronázása révén.

A Mátyás-emlékműnél ünnepi műsorral készült az önkormányzat és a Hunyadi Mátyás nevét viselő iskola diákközössége szombat délelőtt 10 órakor. A Fő utcán tartott eseményen több érdeklődőt ragadott magával a hangulatos ünnepség, a látványos és történelmi jelentőségű programra sokan ellátogattak.

A Belvárosi I. István Középiskola Hunyadi Mátyás Tagintézményének diákjai színvonalas, zenés műsorukban bemutatták, amint Hunyadi Mátyás fejére helyezik a Szent Koronát, és a személye körül létrejött mondák alapján kialakult irodalmi alkotások közül színjátékkal elevenítették meg az „Okos lány esete Mátyás királlyal” elnevezésű közismert népmesét.

Szentmártoni Szabó Géza, irodalomtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója, előadásában említést tett a Szent Korona hányatott sorsáról, Visegrádról történt ellopásától, egészen 1463-as visszakerüléséig. Megemlékezett Mátyás királlyá koronázásáról, amit az egyik legjelentősebb magyar királyi koronázásként aposztrofált. Megemlékezésében elmondta: Magáról a koronázásról viszonylag kevés ismerettel rendelkezünk. Nagyon örvendetes, hogy fiatalok adtak műsor Mátyás királyról, hiszen Hunyadi Mátyás mindössze 21 éves volt, amikor királlyá koronázták. A korona történetében pedig azért nagyon érdekes ez az esemény, mert innentől kezdve nyomon követhető a korona útja. Nagyon örülök, hogy Székesfehérvár megemlékezik erről az eseményről.


Székesfehérvár díszpolgára, a Magyar Érdemrend lovagkereszttel kitüntetett Siklósi Gyula régészprofesszor mutatta be a Mátyás-korabeli Székesfehérvárt. Az akkori Európa egyik legnagyobb piaci tere volt kiépítve a kontinens szívében elhelyezkedő városban, és több mint 20 nemzetközi út torkollott ide.

Innen el lehetett jutni Európa valamennyi tengeri kikötőjébe, valamennyi fő-, és nagyvárosába, a Kaszpi-tengertől a Fekete-tengeren át a Földközi-tenger kikötőjén túl, az Északi-tengerig mindenhová. Ez volt Európa egyik legnagyobb kereskedelmi központja, egy igazi világváros – mondta Siklósi Gyula.

Az ünnepi műsor zárásaként dr. Cser-Palkovics András polgármester, Tóth Katalin, a Belvárosi I. István Középiskola igazgatója, László István, a Belvárosi I. István Középiskola Hunyadi Mátyás Tagintézményének vezető-helyettese, valamint Sebők Beatrix, a Diákönkormányzat vezetője koszorút helyeztek el a Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész által készített Mátyás király-emlékműnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik