Belföld

„Rogán pasa” vagyonát vizsgáltatnák a NAV-val

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 03. 28. 13:41

Korábban a témában:

A szövetség közérdekű bejelentéssel fordul a NAV-hoz, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezzen Rogán Antal ellen. Arra keresik a választ, „miből származik a Rogán-házaspár mesés ingatlanvagyona, titkol-e a fideszes politikus esetleg más több tízmilliós értékű vagyontárgyat, vagy ingatlant is a választópolgárok elől”. Az ingatlanvagyon két legértékesebb darabját magában foglaló budai luxuslakópark előtt Juhász Péter – utalva a lakópark nevére – úgy fogalmazott: “Rogán Antal Budapest utolsó pasája, mert április 6-án a választók felszabadítják Magyarországot a basáskodó politika alól.”

A szövetség emlékeztetett rá, egy hete derült fény a Fidesz legújabb Simon-ügyére, Rogán Antal hirtelen vagyonosodására. „A kormánypárti politikus március 21-én kézzel javította januárban leadott vagyonnyilatkozatát. Ebből kiderül, Rogán Antalnak hirtelenjében megduplázódott a budai ingatlanvagyona, a Pasa Park nevű luxuslakóparkban feleségével közösen birtokolt lakásuk teljes egészében az ő nevére került, míg januárban csak 50 százaléka volt az övé. A politikus korábbi vagyonnyilatkozataiban szintén 50 százalékos tulajdoni hányadot tüntetett fel, pedig az ingatlan-nyilvántartás szerint a lakás száz százalékban az ő tulajdona. Rogán március 21-én váratlanul módosította a vagyonnyilatkozatát. Kézzel írt magyarázata szerint “az ingatlant házastársi közös vagyonnak tekintem, így valójában 50%-a a feleségem tulajdona. Az ingatlannyilvántartásban azonban 100%-ban sajátként szerepel” – írta közleményében Juhász Péter.

Az Együtt-PM társelnöke szerint a magyarázat több kérdést nyitott ki, mint amennyit megválaszolt. Rogán Gaál Cecíliának, Rogán nejének ugyanis a saját nevén is van egy lakása a lakóparkban, egy 141 négyzetméteres lakás 52 százaléka az övé. Mindkét lakást hitelből vásárolták, a tulajdoni lapok alapján Rogánnak 111 ezer euró (mintegy 34 millió forint), nejének 30 millió forint hitel van bejegyezve a lakásra. A Pasa Parkban egy kifejezett luxusingatlan, amelyben 136-211 négyzetméteres lakásokat árulnak 81,5-162,6 millió forint közötti áron, az átlagos négyzetméterár 597 ezer forint – vagyis a Rogán nevén levő lakás úgy 89, míg, a felerészt a neje tulajdonában lévő lakás 84 millió forintba kerülhetett.

A szövetség felszólítja Rogán Antalt, valljon színt: mit titkol még a választópolgárok elől? Milyen százmilliós vagyontárgyai, ingatlanjai vannak még? Rogán feleljen arra a kérdésre is: miért van szüksége neki és nejének két külön lakásra ugyanabban az épületben? Miből fizeti felesége a 30 milliós jelzálog részleteit, ha semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik?

A Fidesz-frakció erre úgy reagált: mindez ismét egy reménytelen politikus kétségbeesett kísérlete arra, hogy elterelje a figyelmet Simon Gábor még mindig tisztázatlan százmillióiról, valamint a kémregénybe illő afrikai útlevelek történetéről. “A baloldal ehhez a kínos próbálkozáshoz most éppen – a jelöltségébe már belebukott – Juhász Pétert használja fel” – írták.

A közlemény szerint a baloldal állításaival ellentétben a Fidesz frakcióvezetőjének nincsen két lakása. 2012-ben, második gyermeke születése után azzal a céllal vásárolták meg a szomszédos lakás felét, hogy két szobával bővítsék otthonukat. Az építkezés már befejeződött, a használatbavételi engedélyezés lezárultáig azonban külön helyrajzi számon szerepel a két ingatlan, még ha valójában egy lakásról is van szó. Minden ezzel ellentétes állítás hazugság.

A Fidesz-frakcióvezetője fenntartja magának azt a törvény adta jogot, hogy feleségével minden vagyona közös. Ami pedig a vagyonnyilatkozatot illeti: annak utólagos javítása teljesen jogszerű, ezt bizonyára Juhász Péter is tudja, akinek szövetségesei – például Lendvai Ildikó, Kolber István és Lamperth Mónika – is éltek már ezzel a lehetőséggel – ismerteti a közlemény.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.