Belföld

Tábla őrzi a hős ciszterci tanárok és diákok emlékét

ciszterci (ciszterci, )
ciszterci (ciszterci, )

Emléktáblát avattak ma délután a Ciszterci Szent István Gimnáziumnál az I. világháborúban elhunyt tanárok és diákok tiszteletére.

A korábbi I. világháborús emlékművet 1924 őszén, a gimnázium 200 éves fennállása tiszteletére szervezett programsorozat keretében avatták fel az iskola régi épülete, a rendház és a Ciszterci templom által körbefogott belső udvaron. A Szent István alakját ábrázoló és három, vörös márványtáblát magában foglaló díszes alkotás a gimnázium hős és jeles „fiainak” – igazgatóknak, tanároknak és diákoknak – állított emléket. Az alkotást később megrongálták, szétrombolták, a márványtáblák jelenleg a Szent István Király Múzeum udvarán találhatóak.

A Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya támogatásával ma délután egy új emléktáblát avattak az I. világháborúban életüket vesztett ciszterci tanárok és diákok tiszteletére. A méltóságteljes eseményen részt vettek a székesfehérvári és Fejér megyei közhivatalok vezetői, a honvédség és az egyház képviselői, valamint a Ciszterci Gimnázium pedagógusai és tanulói. A Himnusz elhangzását követően Dékány Árpád Sixtus zirci főapát köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: a mai esemény nem csupán emlékezés, hanem egy olyan alkalom mindnyájunk számára, amikor erőt merítünk az előttünk járók lemondásából, helytállásából és bátorságából. Dékány Árpád Sixtus az áldozatvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet: „Nekünk, akik ma ebben a hazában élünk, nem kellett életünk árán, vérünkkel védenünk ezt a földet, családjainkat, iskoláinkat, városainkat. De az előttünk járók példája mégis arra sarkall bennünket, hogy mindenre készek legyünk azért a hazáért, országért, nemzetért és népért, amelynek mi is fiai vagyunk, és amelynek jóvoltából élhetünk, gyarapodhatunk lelkileg és szellemileg.”

A megemlékezésen katonadalokat adtak elő a gimnázium diákjai, majd az iskola egykori tanulója, Bella István Kossuth- és József Attila-díjas költő „Halotti beszéd” című versét hallhatták a megjelentek Bobory Zoltán előadóművész, a Vörösmarty Társaság elnöke tolmácsolásában.

Az ünnepi esemény Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András köszöntőjével folytatódott, aki elsőként Tisza István néhai miniszterelnök gondolatait idézte: „Elképzelhetetlen ennek a kis nemzetnek a fennmaradása, ha kioltjuk nemzeti társadalmunk lelkéből a kiegyenlítő, egyesítő, erőt adó erkölcsi alapot.” A polgármester szavai szerint érdemes visszaemlékeznünk Tisza István gondolataira, melyekkel hitet teszünk amellett, hogy csak erkölcsi tisztasággal, elődeink és hőseink megbecsülésével tudunk a jelenben boldogulni, majd továbblépni. „Az első világégés óriási katasztrófa volt Európának és a mi nemzetünknek is. Ma, 2014-ben nem feltétlenül csak szomorkodnunk kell, hanem szükséges átgondolnunk a háború erkölcsi üzenetét. A Ciszterci Gimnázium egykori diákjai és tanárai, akik ma fentről néznek bennünket, biztosan nem azt várják tőlünk elsősorban, hogy szomorkodjunk, hanem azt, hogy őrizzük meg az emléküket. Üzenik nekünk és a következő évtizedekre, évszázadokra, hogy az erkölcs elvesztése katasztrófához vezet.” Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: egy emléktáblának akkor van jelentősége, ha üzenetet hordoz, és mindennapi életünk részévé válik. Arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy a táblát megpillantva gondoljanak az egykori fiatalokra, akiket a diákévek után elszólított a magyar nemzet iránti kötelesség. Ők azok, akik életüket, testi épségüket áldozták azért, ami 2014-ben nekünk természetes: a szabadságunkért és a magyar nemzet megmaradásáért.

Az esemény további részében Török Máté, a Misztrál együttes tagja adta elő Babits Mihály egyik megzenésített versét. Ezt követően Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója és Fucsku Sándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka leleplezte az emléktáblát, melyet Dékány Árpád Sixtus áldott meg. A program a Szózat, majd a Magyar Takarodó elhangzásával ért véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik