Belföld

Orbán 70 százalékot is kaphat, rendszere mégis törékeny marad

Az egykori SZDSZ-elnök, volt Fidesz-képviselő politikai elemzőként a sáv egyik szélső értékének nevezte, ha a Fidesz 70 százalék fölötti mandátum-arányt ér el. Ami nyugati demokráciákban szinte lehetetlen, az inkább fehéroroszos eredményt nehezen lehetne elmagyarázni. A másik szélső eset sem kizárt, hogy szerény többséggel ismét baloldali kormány jön, de szerinte a legvalószínűbb eredmény valahol az újabb kétharmad körül van, ami nagyon fontos lenne Orbán Viktornak. Sokat is tesz ezért.

Ezért kell a kétharmad

Tölgyessy Péter szerint a jelenlegi közjogi szerkezetben egy csomó komplikáció lenne abból, ha nincs a Fidesznek kétharmada. A zökkenőmentes, üzemszerű működésen túl Orbán Viktor a hallatlanul vitatott kormányzását bírálóknak idehaza és külföldön is visszavághatna azzal, hogy lám, ugyanazt a többséget kapta, mint négy éve. Ennek szimbolikus jelentősége lenne. Az ellenzéknek is, amely azt mondja, hogy Orbán Viktor maga a gonosz. Ha mégis kétharmadot szerez, az erősen megkérdőjelezi az egész eddigi baloldali politikát, és azt is, kik a főszereplők. Rögtön újraindulhat köztük a rivalizálás.

Így folytatná Orbán…

Ha megvan a kétharmad, lényegét tekintve nagyjából az folytatódna, ami eddig is. Az új rendszer áll, a kétharmados törvényben is rögzített gazdasági sarokköveken a Fidesz aligha változtatna, még akkor sem, ha megtehetné. Fordulatszerű változásra ezért Tölgyessy nem számít, sőt, szerinte nincs is olyan nagy tétje a választásoknak, csak annyi: Orbán folytathatja-e eddigi rendszerépítését, vagy visszajön a korábbinál is hevesebb, éles, kétpólusú szembenállás. „Bármi is lesz az eredmény, a közéleti szembenállás inkább csak erősödni fog”.

A rendszert eltörölni!

Az elemző szerint milliónyian remélhetik, hogy újabb kétharmada után a Fidesz végre megnyugszik, könnyen lehet, hogy a miniszterelnök is konszolidálná rendszerét, de ez nem olyan egyszerű, olyan dühök vannak körülötte a magyar politikában. Az ellenzék eltörölné a rendszert, amit egészében tagad. A választások legitimáló hatása csökken. A csalódott ellenzék csalást emleget majd, új, szabad választást követel alighanem, ha győz a Fidesz. Tölgyessy így politikailag sem látja konszolidálhatónak az Orbán-rendszert. „A gazdaságban meg legalább ennyire kétséges, hogy a Nyugat kétszáz éves tapasztalatai ellenére bevezetett unortodox, antikapitalista, államosító gazdaságpolitikával lehet-e végül sikeressé tenni az országot”.

Kihez képest?

Magyarország eredményeit leginkább a hasonló sorsú államokhoz érdemes hasonlítani. Ha ezt vesszük bázisként, akkor régóta történelmi léptékű a leszakadásunk. Az utolsó negyven év tragédia volt az országnak, az utolsó tíz különösen. Olyan volt kommunista országok előznek meg minket sorra, amelyek mindig mögöttünk voltak. A Nyugatot nézve talán még drámaibb a lemaradásunk. Ausztriától nagyjából Mária Terézia idején voltunk úgy leszakadva, mint most. És a különbség inkább nő. Tölgyessy a mostani bajok egyik okának azt tartja, hogy a magyarok nem igazán értik a huszadik századi történelmet. „A többi országban eléggé értik, hogy a kommunizmus rájuk milyen súlyos bajokat hozott. A magyarok nem”. Ezt nemzetközi vizsgálat igazolja.

Bezzeg az első Orbán-kormány

A legjobb időszak – az elemző szerint – nagyjából az első Orbán-kormány idejére esett, de a bajok újrakezdődtek. A hatalomért olyasmiket lépnek a pártok, kormányok, amik ártanak a gazdaságnak. Tölgyessy attól tart, hogy sokkal nagyobb a baj. A rossz gazdaságpolitikát követő kormányokat csak el kell zavarni. Ő attól fél, „hogy nagyon mély értékbeállítódási bajok vannak a magyar társadalomban”, amely nem nagyon érti, mi a kapitalizmus, nem nagyon akar hozzá igazodni, inkább azt mondja, hogy a maga értékei szerint szeretne boldogulni. Igazán ez sem sikerül, mert nem versenyképes a magyar gazdasága jelentős része.

Messze még a válság vége

A mostani Fidesz-kormány idején olyan félig-meddig válságban élünk. Nem olyan cudar a válság, mint 2008-2009-ben, inkább helyben járnak a térség gazdaságai, nincs köztük nagy különbség, néhány tizedszázalék a különbség. Ebben már nem az utolsók vagyunk, ami, ha úgy tetszik, szép, de ahhoz, hogy változzon történelmi helyzetünk, kevés. Történelmi leszakadásunkon még nem fog változtatni. Az orbáni kísérlet két alapproblémát akar a maga módján megoldani: a történelmi lemaradást végre növekedésbe fordítaná és a pusztító szembenállást a győztes helyzetéből lezárná.

A helyzet fokozódik

A Fidesz-közönség számára ez sikerült. Az Orbán Viktort szeretők úgy érzik, szabályos új honfoglalás történt, visszatalált a nemzet a saját értékeihez, végre saját utunkat járhatjuk. Az ország ellenzéki fele szerint az Orbán-rendszer csak bajt hozott a társadalomra. Orbán Viktor a legnagyobb demokrata azoknak, akik jó jakobinusként azt gondolják, hogy az a demokrácia, ahol a többség mindent visz. Ez a többség zsarnokságnak az elve, a befejezhetetlen francia forradalom logikája, ami egy olyan háborúsorozathoz vezetett, amit végül lehetetlen volt megnyerni – emlékeztetett Tölgyessy, aki szerint a bölcsebb demokraták tudták, hol a határ, megálltak a jogállami, hatalommegosztásos alkotmányos államnál.

A felnagyított harag

A rendszerváltás óta a magyar politika tele van dühös emberekkel. Az 1989-90-es alkotmányos berendezkedést tulajdonképpen senki se szerette nagyon, de elfogadta. Most a Fidesz az új alkotmányt gránitba vésné, az ellenzék, de különösen a baloldal, azonnal eltörölné, a kétharmad miatt a konfliktusok száma, hevessége nem csökkent, hanem jelentősen nőtt. Az Orbán-rendszer szabályosan kihívja maga ellen az ellenzéket. Aki csak kormánykritikus lenne, e konstrukcióban könnyen rendszertagadóvá válik. Ez szinte megoldhatatlanná teszi az Orbán-rendszer demokratikus feltételek közötti konszolidációját – mondta az elemző.

A hideg polgárháború

A Fidesz a maga módján lezárná a hideg polgárháborút, de mivel mindenfelől a rendszerét tagadó ellenzék támadja, biztosítaná rendszere további fennmaradását, folyamatosan túlbiztosítja hatalmát és bárhol is nyúl bele a közjogba, magának kedvez. Erre az ellenzék még dühösebb lesz, és világba kiáltja: elpusztítja a demokráciát a Fidesz. A szembenállás veszélyesen eszkalálódhat. Nem lesz belőlünk egyből Ukrajna, de a közéleti ütközések tovább éleződhetnek.

Törékeny az Orbán-rendszer

Magyarország továbbra is kitette a gazdasági bajoknak. Erősen kérdéses, mi történhet nálunk egy újabb nagyobb pénzpiaci világválság esetén, ha kisebb lesz a bőség a pénzpiacokon. Könnyen elvétheti a gazdaságpolitika a következő lépést, ha mi a miénkhez hasonló országok nemzetközi finanszírozása megnehezedik. Tölgyessy kérdésesnek nevezte, mi történik, ha a forint elkezd zuhanni. és nem akad más lehetőség, mint a Valutaalap visszahívása. Ezzel – tette hozzá – semmi mást nem akar mondani, „minthogy ugyancsak törékeny az ország, és ezzel az Orbán-rendszer helyzete”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik