Belföld

Mesterházy nagyot ígért nyugdíj-ügyben

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2014. 03. 26. 21:45

Korábban a témában:

Az MSZP elnöke, “a kormányváltó erők” miniszterelnök-jelöltje közlése szerint a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjat a rászorultság és az igazságosság figyelembevételével alkalmaznák. Vannak olyan szakmák és élethelyzetek, amikor van létjogosultsága az ilyen típusú kedvezménynek, ezért a szakszervezetekkel egyeztetve “újra bevezetjük” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Elmondta azt is, hogy nem tervezik a nők negyven év szolgálati viszony utáni nyugdíjlehetőségének megszüntetését, sőt, annak könnyítésén gondolkodnak, például az iskolában eltöltött éveket is beszámolnák a negyven évbe. A jelenlegi lehetőséggel kevesen tudnak élni a szigorú feltételek és “a kivett jogosultsági évek” következtében – fűzte hozzá a politikus.

Blöff és rezsitisztek

A baloldali miniszterelnök-jelölt bírálta a kormány rezsicsökkentő politikáját, mondván, az a legszegényebbeknek nyújtja a legkisebb támogatást, aki pedig fával tüzel, semmilyen kedvezményben nem részesül. A jelenlegi birtokpolitika szerinte új földbirtokos osztály építését szolgálja és azoktól a családoktól veszik el a földet, akik ebből élnek.

Mesterházy Attila azt ígérte, kormányra kerülésük esetén felülvizsgálnak minden állami földbérleti ügyet, megszüntetik a trafik-koncessziót, újra liberalizálják a dohányértékesítési piacot, megszüntetik a stadionépítési programokat, a felszabaduló forrásokat pedig átcsoportosítják.

A politikus blöffnek nevezte a Fidesz választási programját, szerinte az csupán a rezsiharcról szól, amit “rezsitisztek” irányítanak. Matolcsy György gazdaság- és jegybanki politikáját említve azt mondta: a módszert tanítani fogják, hogy soha senki ne alkalmazza, mert országokat lehet vele tönkre tenni.

Az egészségügyben a várólisták csökkentését, az oktatás területén a felsőoktatási tandíj eltörlését ígérte Mesterházy Attila, aki nemzeti sorstragédiának nevezte a fiatalok külföldre vándorlátását. Számuk mintegy ötszázezerre tehető – fűzte hozzá. A baloldali összefogás őket hazavárja – mondta a miniszterelnök-jelölt, aki bírálta a foglalkoztatást, mert az szerinte alig változott a négy évvel korábbihoz képest, a statisztikát a közfoglalkoztatottak és a külföldön bejelentett dolgozók létszáma korrigálja felfelé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.