Belföld

“Szocialista bűnregény” a Simon-Welsz-ügy

Ténymegállapító vizsgálatot indít a Simon-Welsz-ügyben az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Erről egyhangúlag döntött a testület kedden, miután Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnök elhagyta az üléstermet.

A Simon-üggyel összefüggésben felvetődött nemzetbiztonsági kockázatok tisztázása érdekében megkérdeznék az MSZP elnökét arról: tud-e arról, hogy más szocialista politikusnak is van a magyaron kívül más útlevele, illetve állampolgársága – hangzott el.

A vizsgálatot kezdeményező Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke elmondta: elkészített egy idézést, amelyben április 3-án 10 órára Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét és Rubovszky Györgyöt (KDNP), a mentelmi bizottság elnökét hívják meg a bizottság elé. A meghívókat még kedden futárpostával juttatják el az érintetteknek. Molnár Zsolt az ülés szünetében újságíróknak azt mondta: politikai és jogi értelemben is aggályosnak tartja az idézést. Hozzátette: Mesterházy Attila akkor vállalja ezt a megmérettetést, ha azonos szabályok vonatkoznak mindenkire, a nyilvános ülésen valamennyi parlamenti frakcióvezető ezt megteszi. Ha ez politikai hecckampány része, akkor természetesen az ő döntése, hogy mi fog történni – tette hozzá.

Minden frakcióvezetővel beszélhetnek

Molnár Zsolt előzőleg azt kezdeményezte: minden parlamenti párt frakcióvezetőjét hívják meg, hogy nyílt ülésen számoljanak be arról, a frakciótagoknak van-e a magyaron kívül más útlevelük, illetve állampolgárságuk. A szocialista politikus azt mondta, Mesterházy Attila szeretne megjelenni egy nyílt ülésen, s válaszolni a nemzetbiztonsági bizottság kérdéseire. Ugyanakkor – folytatta – ha a ténymegállapító vizsgálatot Mesterházy Attilára és a szocialista pártra, s afrikai útlevelekre szűkítik le, azt a kampány részének tekinti, s átengedi az ülés levezetését Németh Szilárdnak, a testület fideszes alelnökének. Szerinte úgy korrekt, ha valamennyi parlamenti frakcióvezető nyilatkozik arról, hogy képviselőik közül van-e valakinek más útlevele, állampolgársága is. Ezek egyike sem tilos, de a közvéleménynek tisztán kell látnia ebben a kérdésben – jegyezte meg.

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő azt mondta: nem lát kivetni valót abban, hogy minden frakcióvezetőt meghallgassanak, de Vona Gábor esetében ezt nem látja indokoltnak, ugyanis korábban a Jobbik elnökének kezdeményezésére a képviselők nyilatkozhattak állampolgárságukról és erre a Jobbikban mindenki válaszolt.

Miután Molnár Zsolt javaslatát a bizottság többsége leszavazta, Németh Szilárd fenntartotta kezdeményezéseit, Molnár Zsolt pedig átadta az ülés vezetését a fideszes alelnöknek. A bizottságban nagyjából egyórás vita folyt Németh Szilárd javaslatairól, hogy mi indokolja a nemzetbiztonsági ténymegállapító vizsgálatot, s hogy miért csak Mesterházy Attilát akarják meghallgatni.

Németh Szilárd és Kocsis Máté fideszes képviselők is elmondták, hogy Simon Gábor 2008-ban és 2009-ben C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen esett át, így az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal tevékenységének érintettsége miatt indokolt a bizottság vizsgálata. Kocsis Máté kiemelte: nem a Simon-ügyet akarják vizsgálni, hanem az azzal összefüggésben felmerült nemzetbiztonsági kockázatokat. Így Kocsis Máté szerint Mesterházy Attilának nyilatkoznia kell: tud-e arról, hogy van-e más szocialista politikusnak más útlevele, tud-e arról, hogy zsarolták-e az MSZP előzetes letartóztatásban lévő volt elnökhelyettesét, adhatott-e ki esetleg az országról információkat Simon.

Kocsis: abszurd Schiffer és Harrach meghallgatása

Németh Szilárd az ülésen felidézte: tavaly csaknem konszenzussal szavazta meg a parlament azt a törvénymódosítást, amellyel a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapítási ügyben összehívott tanácskozásán kötelezővé tették a megjelenést; ennek elmulasztása szabálysértés. Ellene szavazott a DK több politikusa, és akkor még szocialista országgyűlési képviselőként Simon Gábor is – jegyezte meg.

Kocsis Máté a bizottsági ülésről távozóban újságíróknak Molnár Zsolt kezdeményezése kapcsán abszurdnak nevezte, hogy a “szocialista bűnregényben” Schiffer Andrásnak, az LMP, valamit Harrach Péternek, a KDNP frakcióvezetőjének is nyilatkoznia kellene.

A Magyar Nemzet februárban írt arról: Simon Gábornak, az MSZP elnökhelyettesének egy bécsi számlán több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A Simon-üggyel összefüggésbe hozott vállalkozó, Welsz Tamás múlt csütörtökön halt meg. Az ügyben betöltött szerepéről hivatalosan keveset tudni. Sajtóhírek szerint egy házkutatás során Welsz Tamás lakásából került elő Simon Gábornak, az MSZP volt elnökhelyettesének Gabriel Derdak névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó bissau-guineai útlevele is, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak. Simon Gábort március 10-én vették őrizetbe, jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik