Belföld

Ők lesznek Orbán cseréi

Orbán Viktor már korábban is azt mondta, a választási programjuk egyetlen szóban foglalható össze, „folytatjuk”. A Népszabadság információi szerint ez a harmadik Orbán-kormányra is igaz, ha ők nyerik a választásokat április 6-án.

Cserék elsősorban az államtitkárok között várhatóak, Orbán a miniszteri és államtitkári székekben ugyanis nem szakértőket, hanem fideszes politikusokat szeretne látni. A lap szerint marad a helyén Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár, akiből miniszter lesz, és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is folytatja.

A távozók

A napilap értesülései szerint távozik Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, helyére többen is esélyesek: Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója vagy Velkey György, a kórházszövetség elnöke.

Szintén csak négy év jutott Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkárnak (aki korábban volt már oktatási államtitkár is, de a felsőoktatást kiszervezték alóla), helyét a jelenlegi szóvivő, Hoppál Péter veheti át. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter sem folytatja, utóda Rogán Antal lehet. A következő frakcióvezető pedig a debreceni polgármesterséget otthagyó Kósa Lajos lehet.

A miniszterek közül Martonyi János külügyminisztert is lecserélheti Orbán Viktor, Szijjártó Péter pedig miniszteri vagy miniszterelnöki kabinetfőnöki szinten irányíthatja majd tovább a keleti nyitást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik