Belföld

Orbán: A Fidesz-program egyetlen szó

A kormányfő a Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitóján beszélt.

Orbán Viktor szerint az a cél, hogy a magyar gazdasági növekedés az előttünk álló időszakban kétszerese legyen a német bővülésnek, mert “ez benne van a magyar gazdaságban”. A jelenlegi kormánytöbbség választási programja egy szóban összefoglalható, “folytatjuk”. Mint mondta: az elmúlt egy évben saját lábára állt az ország, 2013-ban sikerült elérni, hogy külső segítség nélkül álljon lábán a gazdaság. Ugyanakkor Magyarország továbbra is részese a globális gazdaságnak, de ő másképpen akarja elhelyezni Magyarországot a világgazdaságban. Szerinte a nyugati integrációt nem kell megkérdőjelezni, de a gazdasági kapcsolatokat úgy kell alakítani, hogy a világgazdaság minden jelentős szereplője érdekelt legyen abban, hogy Magyarország sikeres legyen. Ez a helyzet Moszkvával is – tette hozzá.


Fotó: MTI / Beliczay László

A kormány arra törekszik, hogy ne csak a háztartási, hanem az ipari energia ára is nálunk legyen a legolcsóbb Európában. A cél az, hogy “mi, magyarok versenyképesek legyünk az Egyesült Államok energiaár-rendszerével”. A miniszterelnök hangsúlyozta: a következő időszakban az olcsó és képzett munkaerő mellett az energiaár lesz a legfontosabb versenytényező a gazdaságban.

A kormányfő tíz pontban foglalta össze az új szerkezetű magyar gazdaság kiépítésének folytatásához szükséges lépéseket. A még Magyarország előtt lévő gazdasági teendők közé sorolta, hogy az államadósság finanszírozásába sokkal nagyobb arányban kell bevonni hazai forrásokat, végig kell vinni az újraiparosítást, folytatni kell a külgazdasági kapcsolatok építését, és meg kell változtatni a bankszektor tulajdonviszonyait, amellyel kapcsolatban megerősítette: a szektor legalább 50 százalékának nemzeti kézben kell lennie. Át kell alakítani a birtokszerkezetet, innovációs központokat kell kiépíteni, tovább kell csökkenteni a munkát terhelő adókat, és képviselni kell a demográfiai szemléletet a gazdasági döntésekben. A kormányfő végül szorgalmazta a teljes foglalkoztatottság elérését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik