Belföld

Ha Orbánnak kínos, hallgat az MTI?

Szombaton jár le a nyomozás határideje abban az illegális fakitermelési, és falopási ügyben, melyben Orbán Viktor veje is érintett lehet. A DK szerint a rendőrség el akarja tussolni az ügyet, az MTI pedig elhallgatja.

Tavaly év elején ismeretlenek több, mint száz fát vágtak ki Csabdi-Tükröspusztánál egy erdőből, amely egy Natura 2000 európai oltalom alatt álló természetvédelmi területen fekszik. A terület két olyan állami tulajdonú szántó között van, amelynek bérleti jogát Tiborcz Eszter nyerte el – ezek együttes művelését nyilván akadályozza a közéjük ékelődő erdődarab.

Az ügyre a Demokratikus Koalíció hívta fel a figyelmet, hamar kiderült, hogy az erdőirtásra nem volt engedély, ezért az erdészeti hatóság megbírságolta a tulajdonosokat és kötelezte őket a kivágott fák pótlására is. Az is kiderült, hogy az erdőirtást nem a tulajdonosok végeztették, sőt, nem is tudtak róla. Az illegális fakitermelés így már lopás bűncselekményével is párosult. Az ügyben feljelentés született, nyomozás indult, ennek a nyomozásnak a határideje jár március 21-én.

Az erdőirtást végző munkások a helyszínre siető újságíró, Ferenczi Krisztina kérdésére közölték, hogy őket a Tiborcz család bízta meg a fakitermeléssel. A helyszínen készült fényképfelvételek alapján a munkások által használt munkagépek is a család egyik vállalkozásának tulajdonában vannak. A Tiborcz-család egyik fiúgyermeke, István, a földbérletet elnyert Tiborcz Eszter fivére, és Orbán Ráhel férje.

Ha a nyomozás holnap eredménytelenül zárul, akkor a mélyszegénységben élő tulajdonos még ennyiért is kénytelen lesz a részét eladni, hogy megszabaduljon az újratelepítés tetemes költségétől. „Ha olcsón meg akarok vásárolni egy erdőterületet, nem kell mást tennem, mint odamennem, illegális fakitermelést végeznem és a kitermelt fát ellopnom, az erdészeti hatóság megbírságolja a tulajdonost és kötelezi a kivágott fák újratelepítésére, akkor pedig bagóért meg tudom venni a vágyott területet, mert a tulajdonos nem szeretne milliókat költeni fatelepítésre” – áll a DK közleményében.

A párt sajtótájékoztatóján az MTI munkatársa is jelen volt, de mint Gréczy Zsolt DK sajtófőnök a hvg.hu-nak elmondta, közölték velük, hogy nem adnak tudósítást az eseményről. A távirati iroda munkatársa azt mondta Gréczy Zsolt szerint, hogy majd a nyomozás határidejének lejáratkor ők maguk fogják önállóan megkérdezni a rendőrséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik