Belföld

Minden negyedik nap balesetezik egy motoros

Elrettentő statisztikákkal és vezetéstechnikai képzésekkel igyekszik megelőzni a baleseteket a rendőrség.

A hamarosan induló motoros szezon kapcsán elrettentő baleseti statisztikákkal igyekszik visszafogni a rendőrség a kétkeréken száguldozókat. A hivatalos adatok szerint a hazai főutakon szinte minden negyedik napon balesetet szenved egy motoros. A helyzet évről-évre rosszabb. 2010 óta minden évben ezer fölött volt a személyi sérüléssel járó motorkerékpáros balesetek száma; ez kétszer annyi, mint az előző évtized elején. Évente átlagosan 80 kétkerekűs hal meg az utakon, többségük 35 év alatti fiatal.

A közlekedésrendészek szerint a motorbaleseteknek tucatnyi oka lehet, a legnagyobb rizikófaktort azonban mégis maga az ember jelenti. A motorosok a képességeiket gyakran túl, gépük teljesítményét alulbecsülik. Vezető baleseti okok közt szerepel a sebesség nem megfelelő megválasztása, az irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a motorosok védelme illetve felkészítése érdekében elméleti és motorkezelési feladatokból álló gyakorlati, vezetéstechnikai képzést tart az elkövetkező hetekben Kiskundorozsmán és Hódmezővásárhelyen.

A dorozsmai motorosok március 30-án, nyolc órától a Ro-La terminálban, a vásárhelyiek április 13-án, fél tíztől az Ady Endre út lezárt szakaszán tesztelhetik majd tudásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik