Belföld

Az MSZP szerint vádalkut köthetnek a Sólyom Airways tuladjonosával

Az MSZP-s Bárándy Gergely arról kérdezi Polt Péter legfőbb ügyészt, tervezi-e az ügyészség, hogy vádalkut köt a Simon-ügyben a Sólyom Airways tulajdonosával. A szocialista politikus erről szóló írásbeli kérdését csütörtökön küldte el az MTI-nek.

Azt írja, sajtóinformációk szerint a Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügyében zajló eljárásban az ügyészség jelentős bizonyítékokat vár a Sólyom Airways új tulajdonosaként ismertté vált férfitól. Akinek előélete (egy panamai csalás miatt az Interpol körözi), őrizetből való kiengedésének időpontja legalábbis kérdésessé teszi a tőle várható bizonyítékok megalapozottságát – fűzte hozzá.

Információk szerint az ügyész azt indítványozta a bíróságon, hogy a férfit ne adják ki Panamának – írta Bárándy Gergely, megjegyezve: ennek alapján felvetődik a gyanú, hogy az ügyészség a vádalku módszerét veti be. Szerinte azonban a vádalku jogellenes volta nem egyszer bebizonyosodott (például a tábornokperben), és többször kellett kizárni az így megszerzett bizonyítékot az értékelhető bizonyítékok köréből.

Az MSZP-s politikus erre hivatkozva azt kérdezi Polt Pétertől, tervezi-e az ügyészség vádalku alkalmazását a Sólyom Airways tulajdonosával kapcsolatban, és azt, hogy ezzel a várható büntetésének enyhítésében érdekelt gyanúsított vallomására alapozza a vádat. Rendelkezik-e az ügyészség egyéb bizonyítékokkal, amelyek a férfi kijelentéseit a vallomásával egyezően támasztják alá? – tette fel a kérdést Bárándy Gergely.

Arra is kitért, hogy az MSZP-frakció a leginkább érdekelt abban, hogy még a választások előtt tisztán lehessen látni a Simon Gábor által felhalmozott vagyon eredetét illetően, és hamis vagy eltorzított információkat ne lehessen politikai célokra felhasználni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik