Belföld

Kiszuperált harckocsikkal üzletelő banda bukott le Mártélyon

Még akkor is folytatták volna a bizniszt, amikor már a nyakukon voltak a revizorok.

Vádemelést javasolnak a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói egy műszaki gépekkel és selejtes harci járművek adásvételével manipuláló bűnszervezet tagjai ellen. Az ötfős banda tagjait költségvetési csalással, sikkasztással, csalással és közokirat-hamisítással gyanúsítják.

A hivatal által kiadott közlemény szerint a csoport fiktív társaságok között kötött színlelt ügyletekre hivatkozva igényelt vissza adót. A számlázási lánc elején a bandafőnök mártélyi cége állt. Egy olyan kft., amelyet egy – mint később kiderült, kitalált – amerikai befektetővel kötött, 3 millió eurós hamis kölcsönszerződésre alapoztak.

A cégek közt vándorló, kiszuperált lánctalpasok és más leselejtezett honvédségi eszközök fejében papíron több mint 400 millió forint cserélt gazdát.

A bűnszervezet cégei a számlák alapján 37 millió forint áfát igényeltek vissza, illetve további 148 millió forint áfát próbáltak visszakérni, de ezt már nem utalták ki nekik. Az ellenőrzés ideje alatt is próbálkoztak visszaigényléssel, de az akkor kért további 182 millió forint áfát sem kaphatták meg – olvasható a NAV sajtóközleményében.

A részletes nyomozás során kiderült egy valós gazdasági tevékenységet is végző budapesti kft. is érintett az ügyben. Az ügyvezető a cég pénzével sajátjaként rendelkezve, tényleges szolgáltatás nélkül, valótlan okiratok alapján a vállalkozása bankszámlájáról 284 millió forintot utalt a számlalánc tagjainak. A pénzt végül az utolsó fillérig a bűnszervezet irányítója vette fel.

A NAV nyomozói, a gyanúsítottak letartóztatásakor ingatlanokat, gépeket és luxusautókat foglaltak le több mint 180 millió forint értékben. Ha a bűnösségük valamennyi vádpontban beigazolódik, akár 20 évet is kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik