Belföld

Indul a bakterház a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Indul-a-bakterhaz(2)(960x640).jpg (vörösmarty színház, )
Indul-a-bakterhaz(2)(960x640).jpg (vörösmarty színház, )

Augusztus elején a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékát láthatja a közönség az idei Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Bagó Bertalan – aki a Dóm téren 2010-ben az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerét, a Hair című musicalt rendezte – Rideg Sándor Indul a bakterház című komédiáját állítja színpadra.

A baktert a Nemzetiből a Vörösmarty Színházba igazolt Gáspár Sándor alakítja.

Bájos, kicsit szürreális megközelítésben dolgozta fel Bagó Bertalan a darabot, semmiképp sem a népszínműi hagyományokra építve – mondta Gáspár a Blikk.hu-nak.

“Túlsúlyba kerültek a komoly szerepek, így már az is nagy boldogság volt, hogy rám gondoltak. Nagyon kellett már a lelkemnek a komédiázás!” – nyilatkozta a Banyát alakító Kubik Anna a Pesti Műsornak. Hozzátette: Bagó Bertalan szürreális, költői világot álmodott a színpadra. „Nem a vidéki létet és embereket figurázzuk ki, hanem a butaságot, a babonát, a tudatlanságot.”

A további szerepeket Sághy Tamás (Patás), Závodszky Noémi (Csámpás Rozi), Kricsár Kamill (Piócás), Derzsi János (Konc bácsi), Kelemen István (Buga Jóska, marhakereskedő), Tűzkő Sándor (csendőr) és Juhász Illés (csendőr) játssza.

Bagó Bertalan az előadás premierje előtt reményét fejezte ki, hogy nem csak a könyvet és a belőle készült filmet ismerőket tudja megszólítani a darab, hanem azokat a fiatalokat is, akik még nem találkoztak Rideg Sándor művével. Hangsúlyozta, hogy a mai fiatalok is kerülhetnek hasonló szituációkba, mint Bendegúz, így biztosan érteni fogják a mű mondanivalóját és remélhetőleg jókat fognak nevetni rajta.

Az 1979-es filmben Regős Bendegúzt, a nemrég öngyilkosságot elkövető Olvasztó Imre játszotta, aki később sosem tűnt fel újra a filmvásznon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik