Belföld

Zuschlag: A börtön jót tesz a kreativitásnak

A rács mögött töltött éveiről és a jövőjéről is beszélt egy interjúban a volt MSZP-s képviselő, aki szerint a visszalépéséért kapott 50 millió forint nem olyan sok egy politikusnak.

Az biztos, hogy a börtön a kreativitásnak jót tesz, az ember megtanulja, hogyan lehet apró dolgokból mást felépíteni, vagy hogy lehet a felügyeletet átvágni – vallott a rács mögött töltött évekről az Origónak Zuschlag János.

A volt MSZP-s politikus azt is elárulta, hogy a börtönben tudta követni a közéletet és a belpolitika eseményeit. „Azon kevés fogvatartott közé tartoztam, aki napilapot is járatott. A Népszabadságot, néha a Magyar Nemzetet is, meg a Blikket, mikor hogy”.

Beismerte, hogy hibázott, “mert különben nem kerültem volna börtönbe. De az nagyon relatív, hogy mi a tisztességes. Nálunk a vád az volt, hogy illegálisan finanszíroztunk egy ifjúsági rendszert. Mi lett volna a tisztességes? Ha nem csinálok programokat?” – tette fel a kérdést.

Nem olyan sok az 50 millió

A zacskóban kapott ötvenmillióról (“ez csak egy mondat a könyvből”) ezt mondta: „Az átlagember számára sok, de egy politikus számára, ha egy szintet elért, akkor nem olyan sok. Nem kevés, ne értse félre, de mondjuk, ha azt mondom, hogy én ezért lemondtam a mandátumról, hogy elinduljak, úgy nem érzem soknak. Ez nagyjából annyi, mint a négyéves tiszteletdíjam, ki lehet számolni, nem több és nem kevesebb.”

„Mindenki került, mint a pestisest”

A börtönből szabadulva Zuschlag állítása szerint nem volt kapcsolata semmilyen politikussal. “Mindenki került, mint a pestisest. Szó szerint. Tény, hogy most sokat foglalkoznak a könyvvel, de ez nem jelenti azt, hogy politikusokkal találkozom. Mindenki fél. Senkinek nem hiányoztak a címlapos fotók, amin a Zuschlaggal kokettál. Ez teljesen érthető” – fogalmazott.

A jövőjével kapcsolatban azt mondta, cégére, a Zuschlag Consultingra koncentrál. „Azt gondolom, hogy a könyvem nagyban fogja segíteni, hogy ennek a cégnek komoly ügyfélköre legyen, hogy érdeklődjenek az emberek, és elhiggyék, hogy képes vagyok minőségi munkát végezni, képes vagyok úgy dolgozni, hogy arra nem vetül rá a börtön árnyéka” – fogalmazott.

Az, hogy miért nyílik ki a bicska a zsebében, és hogy miért élte meg úgy, hogy Gyurcsány Ferenc “egy csomószor felmosta vele a padlót”, az Origón közölt terjedelmes interjúból kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik