Belföld

Könyveket ajándékozott a norvég nagykövet

norvég nagykövet (norvég nagykövet, tove skarstein)
norvég nagykövet (norvég nagykövet, tove skarstein)

A nagykövet asszony norvég írók tollaiból származó, magyar fordítású könyveket ajándékozott a Vörösmarty Mihály Könyvtárnak.

Tove Skarstein a Városházán tett látogatáson, újságírók előtt úgy fogalmazott: fontosnak tartja, hogy eljött Székesfehérvárra, hiszen tizennyolc hónapja dolgozik Magyarországon, és eddig még nem látta a várost, amely központi szerepet játszik az ország történelmében.

A Norvég Alap

Mint fogalmazott, látogatásának egyik fő célja volt, hogy megtekintse a Norvég Alap előző támogatási ciklusában felújított Hiemer-házat. „Kellemes meglepetés volt számomra, hogy láttam a Házasságkötő termet díszítő norvég zászlót. Emlékszem arra, hogy a felújítás előtt milyen állapotban volt az épület, így most különösen nagy élmény volt megtapasztalnom, hogy szépen helyrehozták. A Hiemer-ház nemcsak központi elhelyezkedése miatt fontos, hanem azért is, mert nagyon sok közösségi funkciót ellát” – hangsúlyozta Tove Skarstein. Hozzátette: a Norvég Alapból egyéb célokat is támogattak, például finanszíroztak egy Abán megvalósult iskolaprojektet, melynek keretében hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek oktatnak művészetet.

A 2009-2014 közötti időszakban Norvégia körülbelül 40 milliárd forint támogatást nyújt Magyarországnak a Norvég Alapon keresztül, ebből a pénzből nagyon sok projekt valósul meg. A nagykövet törekszik arra, hogy minél több projekt helyszínét személyesen is meglátogassa.

Fotó: ÖKK

A norvég nagykövetségeknek fontos feladatuk, hogy a skandináv ország irodalmát jobban megismertessék külföldön. A norvég Külügyminisztérium többek között támogatja az irodalmi művek több nyelvre történő fordítását. A nagykövet fontosnak tartja, hogy útjai során ajándékozzon ezekből a művekből, ennek jegyében egy 16 kötetből álló könyvcsomagot nyújtott át a Vörösmarty Mihály Könyvtár munkatársainak. A többek között szépirodalmi alkotásokat, ifjúsági és gyermekkönyveket, valamint krimiket tartalmazó csomagot Varga Lilla igazgatóhelyettes, Miklósné Duhaj Erika, a könyvtár Olvasószolgálati Osztályának vezetője és Márky Balázs, a Feldolgozó Osztály vezetője vették át.

Fontos és szoros kapcsolat

„Székesfehérvárnak nagyon fontos és szoros kapcsolata van Norvégiával” – hangsúlyozta a találkozón Cser-Palkovics András polgármester. Mint mondta: a Norvég Alapból megújult Hiemer-ház a város ékköve lett. Az egyik legjelentősebb gazdasági tényező a norvég SAPA Profiles Kft., amely komoly számú munkaerőt foglalkoztat, illetve támogatja a sportot és a kultúrát is. Harmadik kapcsolódási pontként említette a polgármester, hogy az FKC női kézilabdacsapatának vezetőedzője, Pal Oldrup Jensen szintén norvég származású, és mától a könyvek, az irodalom, a költészet is a kapcsolatok építését szolgálják.

A város vezetője úgy fogalmazott: „Sok székesfehérvári olvasó számára válnak elérhetővé a kiadványok, melyek kiváló helyre, jó és lelkiismeretes szakemberek kezébe kerülnek a Vörösmarty Könyvtárban.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik