Belföld

Jöhet a Zuschlag-film

A Hír TV műsorában jelentette be Kálomista Gábor, hogy fontolgatja a könyv megfilmesítését.

A producer a Páholy – „ahonnan minden látszik, ami a színpadon történik, és az is, ami a színfalak mögött” – című műsorban jelentette be, hogy beszélgetetett barátaival, kollégáival és nagyon komolyan gondolkoznak azon, megveszik a Zuschlag-könyv megfilmesítésének jogait.

Kálomista Gábor azt gondolja, hogy a börtönviselt volt szocialista élete egy „pontos korlenyomata annak, ahogy átmenti egy párt az utódpártba a szemléletét, ahogy élték az életüket a rendszerváltás előtt. Hogy ugyanez az urambátyám páncélszekrényes történetek, hogy élnek”.

A producernek mindig is hiányzott egy magyar rendszerváltó film. Vagy a bátorság hiányzott hozzá, vagy a pénz. A producer szerint a Zuschlag történetből ezt meg lehetne csinálni, ezért már a napokban ajánlatot tesznek a filmjogokra. “Ez a velünk élő történelem” – fogalmazott Kálomista, aki izgalmas dramaturgiai kérdésnek nevezte, hogy Zuschlag bűnös vagy áldozat. A Bookline sikerlistán megjelenése után rögtön a második helyen nyitott a “Pártházból börtönbe”, aminek filmes jogait Kálomista megvenné.A producerről korábban az atlatszo.hu azt írta, hogy felesége (ma már csak egykori) cége, a Hungaricom, valamint saját érdekeltségei mintegy 5 milliárd forint közpénzt kaptak azokra a produkciókra, melyeket Kálomista jegyez.

A kormányváltás jól jött a család érdekeltségeinek, 2010 óta annyi közpénzt kaptak, mint a korábbi tizenkét évben összesen: 1998–2010 között 2,764 milliárd, 2010 óta 2,722 milliárd forint támogatást és megrendelést nyertek állami szervezetektől. Mindemellett Kálomista felesége, Zsuzsanna a kormányváltás után előbb az MTVA archívumának igazgatói posztját kapta meg, most pedig az újonnan induló M3 intendánsává lépett elő.

Kálomista maga szintén szoros kapcsolatban áll az MTVA-val, mivel ő az egyik legnagyobb külső beszállítója a köztévének. Két sorozatára, a Hacktionre és a Munkaügyekre csak 2012-ben 800 millió forintot fizetett ki a köztévé. Kálomista egyébként a kormányváltás után a Thália Színház menedzserigazgatója (is) lett, továbbá a Nemzeti Kulturális Alap fesztiválkollégiumának az elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik