Belföld

Szávay: “felháborító” a jobbikosok kitiltása

A Jobbik nem fogadja el, hogy több tagját egy-egy évre kitiltották Romániából.

Szávay István, a párt országgyűlési képviselője – akire ugyancsak vonatkozik a döntés – hétfő este az MTI-nek azt mondta: felháborítónak tartja a döntést és homályosnak az indoklást. Kiemelte: a Jobbik nem tett és nem mondott olyat, ami alapján ezt a döntést meg kellett volna hozni.

A politikus úgy véli: sokkal inkább román belpolitikai vonzatai vannak az ügynek, amit Victor Ponta kormányfő nyilatkozatára alapoz, miszerint Traian Basescu államfő akarja lefölözni ennek politikai hasznát. Hozzátette: szerinte éppen ez a kulcskérdés, s a Jobbik ennek áldozata.

Szávay István szerint a lépés nemcsak a Jobbik ellen irányul, hanem az erdélyi magyarságot is meg akarják félemlíteni. Mint mondta, ezt nem hagyják, és Erdélyben is be fogják mutatni programjukat, amely semmi románellenes vagy a hatályos román törvényeket sértő dolgot nem tartalmaz. A képviselő kijelentette: a leghatározottabban, legvilágosabban kiállnak az erdélyi magyar közösség érdekeiért, s a Fidesszel és Orbán Viktor miniszterelnökkel ellentétben természetesnek tartják, hogy részt vettek a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen. Hozzátette: a jövő hétre is lenne meghirdetett rendezvénye Erdélyben, és meg is tartják, legfeljebb más megy majd helyette.

A román belügyminisztérium szóvivője hétfőn jelentette be, hogy egy évig nem léphet be Romániába a Jobbik két országgyűlési képviselője, Szávay István és Zagyva György Gyula, s ugyancsak egy évre kitiltották Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg tagját és – a szintén jobbikos – Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda tagját. Az érintetteket azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik