Belföld

A Tanyaprogram révén 638 millió forint érkezett a megyébe

Közel hatmillió forintos beruházásból piacot épített Pusztamérges önkormányzata. A fejlesztés célja, hogy megfelelő körülményeket teremtsen azon élelmiszerek, zöldségek-gyümölcsök árusítására, értékesítésére, amelyeket a környékben élő gazdálkodók termelnek. A piacot B. Nagy László kormánymegbízott, és Papp Sándor, Pusztamérges polgármestere adta át március 14-én reggel.

B. Nagy László a szalagátvágás előtt hangsúlyozta: a vidék megtartó erejéhez hozzátartozik, hogy a termelői életmódból jobban meg lehessen élni, ezért a Homokhátság több településeélt a Tanyaprogram adta lehetőséggel, és pályázott a helyi piac kialakítására.

Gratulált Pusztamérges önkormányzatának, amely szintén így tett, és nyert a „Tanyai termékek piacra jutásának elősegítése” jogcímen meghirdetett forrásból. A kormánymegbízott hozzátette: a Tanyaprogram keretében egyébként 638 millió forint érkezett Csongrád megyébe az elmúlt három évben.

Ennek köszönhetően a külterületen élők életkörülményei javultak, a megművelt föld termékeit pedig nem kell utaztatni, szinte azonnal értékesíteni tudják.

Az átadáson Papp Sándor Pusztamérges polgármestere elmondta: a beruházás keretében 135 m² területet láttak el térburkolattal, amelyen 2 db 15 m² nagyságú, fedett elárusítóhelyet alakítottak ki, emellett 6 db ácsolt asztalt is beszereztek. Készült ivókút és a terület közvilágítását is kiépítették.

A Tanyaprogram keretében megvalósult beruházáshoz 4 millió 803 ezer forintot nyert a település önkormányzata, amelyet 1 millió 200 ezer forint saját erővel egészített ki.

Az elmúl három évben Csongrád megyébe 638 millió forint támogatás érkezett csak a Tanyaprogram keretében. Ebből az önkormányzati és non-profit szféra: 388.778.064 Ft, a gazdálkodói szféra: 249.374.631 Ft pályázati támogatást nyert el különféle célokra.

Az önkormányzatok, non-profit szervezetek az alábbi jogcímekre pályázhattak:

  • Tanyai termékek piacra jutásának elősegítése
  • A tanyás térségek külterületi földútjainak karbantartását, rendszeres felújítását biztosító gépek, eszközök beszerzése
  • A villany nélküli tanyák energiaellátását megújuló energiaforrásokkal biztosító önkormányzati fejlesztések
  • A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése
  • Térségi tanyafejlesztési programok kidolgozása
  • Tanyai termékek piacra jutásának elősegítése fővárosi piacokon és tanyás térségek megyei jogú városainak piacain

Tanyagazdálkodók jellemzően az alábbi jogcímekre pályázhattak:

  • Tanyagazdaságok fejlesztése
  • Tanyagazdaságok indító támogatása
  • Villany nélküli tanyák lakóépületének alapvető villamos energia ellátását biztosító egyéni fejlesztések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik