Belföld

Több országot megvert az Erzsébet-program

Az elmúlt két évben 250 ezer ember, köztük 100 ezer gyerek kapott lehetőséget arra, hogy a program keretében üdüljön, a legfiatalabb alig párhetes, a legidősebb 104 éves volt.

Nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket ért el mostanra az Erzsébet-program – mondta Nagy Anna szerdán sajtótájékoztatón Győrben, arra utalva, hogy széles körben, sok embernek nyújtanak jelentős támogatást.

Az Erzsébet-program szóvivője közölte: az elmúlt két évben 250 ezer ember, köztük 100 ezer gyerek kapott lehetőséget arra, hogy a program keretében üdüljön, a legfiatalabb alig párhetes, a legidősebb 104 éves volt, a támogatás mértéke pedig – más államok 50-60 százalékával szemben – jóval 90 százalék fölötti. Példaként említette, hogy egy nehezebb szociális helyzetben élő gyermek egyhetes táboroztatására elkért ezer forint “inkább jelképes összeg”.

A tavalyi 3 milliárd után az idén 3,5 milliárd forintnyi támogatást osztanak ki; a teljes összeg az Erzsébet-utalványok profitjából származik, költségvetési pénzt nem igényel – mondta Nagy Anna, hozzátéve: kétszer annyi, 62 támogatási pályázatot írnak ki 2014-ben fogyatékossággal élők, gyerekek, nagycsaládosok és nyugdíjasok számára.

Hozzátette: a gyerekeknek 58-féle tábort szerveznek, ezek közül 20 újfajta. Van közöttük szörf-, kézilabda- és horgásztábor éppúgy, mint író-olvasó vagy a népi mesterségekkel megismertető.

Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott az eseményen arról beszélt: a megyéből tavaly háromezer ember, köztük ezer gyermek üdült a program keretében. Az Erzsébet-utalványról megjegyezte: mára eljutott oda a rendszer, hogy a nagy áruházláncok az elfogadóhellyé válás lehetőségéért versengenek.

Simon Róbert Balázs (Fidesz-KDNP) győri alpolgármester, országgyűlési képviselőjelölt azt emelte ki, hogy míg korábban multicégek uralták az étkezési jegyek hazai piacát, most nem külföldre viszik, hanem idehaza, szociális célokra fordítják ezek profitját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik