Belföld

Elfújja a szél az ünnepet – narancsriasztás

Nagy viharral érkezik a hidegfront. A tavaly márciusi szélsőséges időjárás azonban nem ismétlődik meg.

Pénteken derült, napos időnk lesz, a legmagasabb hőmérséklet 17 és 20 fok között alakul. Szombaton délelőtt még marad a napos idő, de a déli óráktól átmenetileg egyre nagyobb területen erősen megnövekszik a felhőzet, eső, zápor bárhol lehet.

A tavaly márciusi szélsőséges időjárás nem ismétlődik meg, kevés hó, havas eső a hegycsúcsokon hullhat. Viharos lesz viszont a szél és porviharok is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a csúcshőmérséklet 15 és 20 fok között lehet, de délutántól gyorsan csökken majd a hőmérséklet.

A viharos széllökések miatt Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye területére másodfokú figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a helyeken a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t. Zala, Vas, Tolna, Somogy, Békés és Baranya területén elsőfokú figyelmeztetés érvényes, itt “csak” 70 km/órás szélre számítanak.

Vasárnap is erősen felhős lesz az ég, viharos marad a szél, lehűl majd a levegő. A csúcshőmérséklet már csak 8 és 13 fok között alakul majd. A hidegbetörés után jövő héten folytatódik a kellemes tavaszi idő.

Hétfőn felszakadozik a felhőzet; a gyorsan vonuló felhők mellett több-kevesebb napsütés is várható, elsősorban keleten alakul ki eső, zápor. Az északnyugati szél többfelé viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul, délnyugaton lesz a melegebb.

Kedden napos és felhős időszakok egyaránt lesznek, csapadék nem valószínű. Az északnyugati, nyugati szél többfelé erős, helyenként viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

Ferenc pápa és a szél

Ferenc pápát mindenki szereti, de az időjárás néha megtréfálja:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik