Belföld

Ismét Mórahalmon termeltet paprikát a Kotányi

Együttműködési megállapodást kötött Mórahalom Önkormányzata, a Kotányi fűszer-kereskedelmi cég és a Fűszermalom Kft. a szegedi paprikatermelés fellendítése érdekében - jelentették be a résztvevők keddi, mórahalmi sajtótájékoztatójukon.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta: a szegedi alapítású és mai napig a Kotányi család tulajdonában levő vállalkozás megbízásából, az önkormányzat és a Homokhátságért Egyesület Mórahalom, 40 hektáron termeltet fűszerpaprikát a kitűnő adottságokkal és nagy hagyományokkal rendelkező homokhátsági területen.

Ezzel negyven családnak adnak munkát. A minőséget a tradicionális termelők szaktudása, az önkormányzat és az egyesület a termeltetés szervezésében való jártassága és a Fűszermalom Kft. tulajdonosainak a paprika-feldolgozásban szerzett több évtizedes tapasztalata garantálja.

Egykoron a cég mintegy 600 tonna alapanyagot vásárolt fel a vidékről, az utóbbi időben azonban egy grammot sem. Ezért most az a cél, hogy a térség és a szegedi paprika újra éledjen – tette hozzá a polgármester.

Bordányi őstermelőknek, gazdálkodóknak lehetőségük van bekapcsolódni a programba.A nagy múltú cég által felvázolt programot hosszú távú, jó lehetőségnek tartja a polgármester, és nagyon szeretné, ha bordányiak is bekapcsolódnának – már most az elején – a Kotányi cég programjába.

A múlt század negyvenes évei óta először 2014 novemberében vásárolhatják meg a fogyasztók a hazai termesztésű, hagyományos Kotányi édesnemes paprikát. A következő években a tervek szerint a duplájára, majd a háromszorosára nő a megtermelt mennyiség .

Erwin Kotányi a Kotányi Hungária Kft. tulajdonosa elmondta: nagyon fontos számukra, hogy az alapanyag ismét hazai vidéken teremjen, hiszen az itteni ízvilágot sehol nem tudják előállítani. A magyar paprika különlegességét ugyanis a talaj és a klimatikus viszonyok adják.

Kotányi János 1881-ben Szegeden alapított céget. A paprikára épült vállalkozás a múlt század elején már Budapesten és Bécsen kívül Berlinben, Münchenben, Bostonban és New Yorkban is rendelkezett képviselettel és raktárral.

A változatlanul a Kotányi család tulajdonában levő vállalkozás ma Közép-Európa legnagyobb fűszerkereskedője. Ausztriában, Magyarországon, Oroszországban, Szlovéniában és Csehországban meghatározó vagy piacvezető pozíciókkal és további 15 országban stabil jelenléttel bír. A nemzetközi holding forgalma 138 millió euró, alkalmazottainak száma 540 fő. Magyarországi leányvállalata 3,8 milliárdos forgalommal a hazai fűszerpiac vezető cége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik