Belföld

Újra áll a bál Esztergomban

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2014. 03. 06. 22:24

A polgármester visszavonta költségvetési előterjesztését a testület csütörtök esti ülésén, mert a Fidesz-KDNP-frakció nem szavazta meg, hogy alkalmanként egymillió forintos keretösszeg felhasználásáról szabadon dönthessen.

Korábban a témában:

Tétényi Éva (független) az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azért vonta vissza az előterjesztést, mert a Fidesz-KDNP-frakció kérése ellenére fenntartotta álláspontját, hogy egyedül semmiben ne dönthessen.

Steindl Balázs frakcióvezető az MTI-nek elmondta, azt kérték a polgármestertől, hogy a pénzügyi és tulajdonosi bizottságnak egyetértési joga legyen a keret felhasználásáról. Korábban megegyeztek Tétényi Évával, hogy a város 1,2 milliárdos kötvényéből felszabaduló pénzt tegyék félre, továbbá minden feladatra jusson forrás, azaz ne legyen nullás sor a költségvetésben.

Steindl Balázs szerint a polgármester az ülésen ultimátumként jelentette be, ha nem kapja meg a keretet, nem szavaztat a költségvetésről. A frakcióvezető úgy vélte, jó kompromisszum lehetett volna a mostani költségvetés, mert az állami adósságátvállalás után a városban négy éve megállt fejlődés indulhatott volna újra.

A polgármester tájékoztatása szerint az ülés lezárását követően kaptak hírt arról, hogy az államkincstár a költségvetés feltöltésének határidejét 10 nappal meghosszabbította, ezért a  törvényes működés érdekében március 13-án rendkívüli testületi ülést tartanak a költségvetés elfogadásra.

Kivonultak

A képviselő-testületi ülés csütörtök esti zárt üléséről kivonult a Fidesz-KDNP frakció, így a testület nem tudott dönteni egy polgármesteri vétó miatt újratárgyalt ügyben, amely óriásplakátok tulajdonjogát érintette. Tétényi Éva elmondta, hogy a zárt tárgyalás miatt az ügyről nem árulhat el több információt, azonban az ismert, hogy a kérdést korábban szintén zárt ülésen tárgyalták.

Akkor az ülés végén a polgármester a nyilvánosság előtt ismertette, hogy a testület jóváhagyásával a városgazdálkodási feladatokat ellátó Strigonium Zrt. több mint két tucat óriásplakátot eladna a Teomo Kft-nek. A Teomo Kft. tulajdonosa a cégnyilvántartás szerint Meggyes Tamás jelenlegi felesége, aki a polgármesteri hivatalban korábban osztályvezető volt.

A polgármester vétója miatt a testületnek kötelező volt a kérdést ismét tárgyalnia, azonban most a szavazás előtt maguk az előterjesztők, a Fidesz-KDNP-frakció egy része vonult ki a teremből, így azt többé nem kell napirendre tűzni.
Az MTI-nek a frakció vezetője az ügyet nem kívánta kommentálni. Meggyes Tamás elmondta, a városban 130 óriásplakát van, az ügylet 27-et érintett volna.

“A kivonulással a frakció elmenekült a döntés elől” – tette hozzá a volt polgármester.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.