Belföld

A sikkasztással vádolt Kocsis segített Orbánéknak a paksi megállapodásnál

Kocsis István a vád szerint milliárdos károkat okozott az MVM-nek, Orbánék mégis tőle kértek tanácsot.

Kocsis István egykori Paksi Atomerőmű-, MVM- és BKV-vezérnek kulcsszerepe volt a nukleáris bővítést célzó Orbán–Putyin-megállapodás tető alá hozásában – értesült a Népszabadság. Orbánék így igen kínos helyzetbe kerülhetnek, hiszen egy bűncselekmény gyanúsítottjától kért szívességet a miniszterelnök: Kocsis István a vád szerint bűntársaival legalább 15 milliárd forintos kárt okozott, méghozzá éppen az atomerőművet is birtokló MVM-nek.

Bár Kocsisnak jelenleg nincs állami cégtisztsége, a kapcsolatrendszerére az Orbán-kormány a jelek szerint számít, ugyanis jelentősen hozzájárult azoknak a megfenekleni látszó tárgyalásoknak a továbblendítéséhez, amelyeket Oroszországgal folytattak a hitelmegállapodásról, illetve a paksi bővítésről.

A lap azt írja, Kocsis 2007-től kezdődően, amikor a paksi bővítést célzó előkészületek megkezdődtek, személyesen is tárgyalt a Roszatom vezetőjével a beruházásról. Az üzletember főleg abban segített, hogy az orosz fél – mindenekelőtt Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke – komolyan vegye az orosz részvételű bővítést.

Kocsist egyébként tavaly decemberben egy újabb kétmilliárdos sikkasztással és hűtlen kezeléssel is megvádolták.

Kocsis, a matrac

Kocsis István tényleg olyan, mint egy jól felfújt matrac: lehet akármilyen vihar, jöhetnek ilyen vagy olyan politikai áramlatok, mindig fennmarad a víz felszínén. Az átlátszó oligarcha-lexikonja szerint a 80-as években még a BME-n párttitkár, de a rendszerváltás alatt már az ellenzéket erősíti: helyi MDF-et alapítottak a szobájában, tiltott könyvek fénymásolását intézte. De nem politikus, mérnök lett. Később Latorcai János ipari miniszter helyettes államtitkára (a privatizációban segédkezik), és láss csodát, az 1994-es Horn-kormány is igényt tart szolgálataira. Itt is privatizál, és nem bukik bele a Tocsik-ügybe, ellenben Bokros Lajos elképzeléseivel ellentétben segít megtartani Csányi Sándornak az OTP-elnök-vezérigazgatói posztját. Csányival amúgy jó barátok, a “Lázár-kedvenc” oligarcha egy alkalommal nyilvánosan „rendes embernek” titulálja Kocsist. Aki az első Orbán-kormány idején még kibekkelni kényszerül felügyelőbizottsági pozíciókkal, de 2002-től Paksot felügyeli (ahol üzemzavar is történt), majd jön a MVM a maga Mrs. Kocsis-ügyével (sok száz milliárd forint nincs meg), majd a nokiás BKV Szalainéval. Most épp mintha léket kapni látszódnék a matrac, az MVM-es ügyek miatt vád alatt áll Kapolyi Lászlóval.

De tudjuk, milyenek ezek a jó minőségű matracok, könnyen befoltozódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik